Propadlý(vpáčený) hrudník

Dobrý den. Je mi 16 let a mám vpáčený thorax na pravé straně(prsní oblast a oblast přední části costis), a ještě k tomu mám skoliózu páteře. Trápí mě to z hlediska kosmetického a občas se dostaví také bolesti zad. Chtěl bych se zeptat, zda-li se dá docílit zlepšení nějakými cviky na prsní svalstvo, popř. nějaké dýchací cviky. Nebo zda-li mám navštívit lékaře, který mě poradí co a jak. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Určitě ano, je možno cvičením výrazně zklepšit svalovou hmotu i estetický vzhled. Dechové cvičení je ve Vašem případě také nezbytný doplněk. Pokud však budete pouze cvičit, byť intenzivně, bude se měnit mohutnost a vzhled svalů velmi pomalu nebo vůbec. nezbytná je spolupráce se zkušeným fyzioterapeutem nebo lékařem, který se aktivní lékařské fyzioterapii věnuje. Za předpokladu zlepšená funkce páteře lze pak cvičením, které musí být cílené , s konkrétním plánem, nejllépe minimálně zpočátku pod vedením trenéra svalovinu zlepšit. Současně je nezbytné dodržovat dostatečný přívod stavebních látek, minimálně množství bílkovin a zlepšit ergonomické návyky. Kombinace s dechovým cvičením může být opět cílená nebo současně kombiniovat s cvičením Hatha-jógy.Vše má svá pravidla, která je třeba splnit hned od počátku v kombinaci, nesplníme li, pak samotné cvičení mnoho nepřinese.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: