Rakovina uzlin a bolest v zádech.

Dobrý den,mám maminku 60 let,teré byla před 2lety diagnostikovana rakovina,měla nádor v oblasti malé pánve, s prorůstáním do střev a metastazami na játrech, nádor byl odstraněn, histologicky nález N4L1M1 po operaci prošla chemoterapii,výsledky byli dobré, lecba ukončena, bohužel po půl roce kontrola a zvisene markery PET CT ukázalo zasažene uzliny někde kolem páteře, prý sou v mistech kde se nedají operovat,opět nasazena chemoterapie, nyni je na ni maminka uz 14 měsíců, ale trpí velkými bolestmi zad, které ji omezují hlavně při chůzi, je z toho zdrcena, onkolozka ji předepsala léky na bolest opioidy, které ale nezabírají, když se stím svěřila lékařce,konstatovala že uzlina prostě tlačí na nerv a zvyšila léky, které ale na bolest mamince stále nepomáhají, je z toho zoufala a ja s ni, moc bych jí chtěla nějak pomoci, nechce se s bolesti už ani svěrit lékařce, propadá beznaději, že se nemoc zhoršuje, moc prosím o Váš názor a jake sou dle Vás prognózy do budoucna, předem moc děkuji za odpověď a za Vas čas věnovaný memu dotazu.

Odpověď odborníka:

Milo Martino,rozhodně by se maminka neměla bát lékařce svěřit stran trvajících bolestí! Bolesti dokážou být někdy opravdu nesnesitelné a stává se, že se je nepodaří dostat pod kontrolu hned. Je pak potřeba preparáty na léčbu bolesti měnit, kombinovat, doplnovat. Součástí léčby se pak často stávají například antidepresiva. Takže především konzultujte onkoložku, jistě naleznete řešení. Dále existují ambulance pro terapii bolesti, většinou nálež pro oddělení ARO, a jsou v každé větší nemocnici, píšete, že jste z Prahy, kde jistě bude možnost volby zařízení. Takže to je k bolesti. Co se týče onemocnění - prognosu Vám nedokážu určit, obecně se do stanovování prognosy nerada pouštím, každý člověk s nemocí bojuje zcela jinak. Pravdou je, že zhoršování bolestí může být i důsledkem zhoršení nemoci, zvětšení ložisek. Takže opět musím zopakovat, promluvte o tom s onkoložkou, pokud léčba trvá již delší dobu, jistě je i na místě zkontrolování jejího efektu a eventuelní úprava léčby dle výsledku. Držím palce!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: