Rakovina tlustého střeva a konečníku

Chtěl bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost že mám rakovinu tlustého střeva a/nebo konečníku. Na stolici chodím denně, ale velmi obtížně a vždy to jde těžce, má stolice je dost zúžená a někdy "stužkovitá" většinou světle hnědá až oranžova a řídká. minulý měsíc mě jeden týden bolel konečník, pak to přestalo a teď po měsíci zase. Často mívám zácpu s bolestmi a nadýmáním. Je mi jen 17 let což je na toto onemocnění nízký věk, ale na druhou stranu jím velmi málo zeleniny a mám nevyváženou stravu. Žádné krvácení ani pokles váhy jsem nezaznamenal. Myslíte že bych měl jít k lékaři ? Bývám tam dost často a tak je mi trapné tam jít znovu. Myslíte že bych si měl koupit test na okultní krvácení ? Když u sebe nezjistím okultní krvácení znamená to že se stoprocentně nemusím bát ? A když praděda, babička i otec mají rakovinu kůže, může to mít dědičný vliv i na jiné typy rakoviny ? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Pravděpodobnost, že máte rakovinu tlustého střeva nebo konečníku je velmi malá. Ve Vašem věku je toto onemocnění opravdu dpíše ojedinělé. V rodině sice máte u několika příbuzných rakovinu kůže, ale pokud nemají současně nádory zažívacího traktu, nebude se jednat o geneticky, tedy dědičně vázané onemocnění (navíc vznikla-li u nich onemocnění v pozdějším věku, půjde spíše o nádory kůže vzniklé na základě působení zevních vlivů, hlavně slunečního záření, a zvýšený výskyt v rodině bude vázán spíše na Vaše rodinné a dědičné charakteristiky, možná světlé vlasy, modré oči, světlou kůží a zvýšený výskyt dysplastických névů ).Píšete, že máte nevyváženou stravu. Ve Vašem věku nestihne taková strava způsobit nádor ve střevě, ale spíše nepravidelnosti ve vyprazdňování, bolesti konečníku mohou souviset s obtížným vyprazdnováním. Stužkovitá stolice by byla příznakem nádoru pokud by nastala a už jiná nebyla (znamenalo by to zúžení průchodu střevem), často je příznakem dráždivého střeva.Test na krvácení do stolice není stoprocentní, ve střevě mohou být nádory, které nemusí krvácet.
Podrženo sečteno, nemyslím si, že byste měl nádor v tlustém střevě, konečníku. Ale každopádně nestyďte se k lékaři, vyprazďňování je proces úzce spjatý s psychikou, životním stylem, je třeba, abyste si byl jistý, že je vše v pořádku! Pro gastroenterologa nebudou Vaše obtíže ničím neobvyklým a jistě spolu najdete původce obtíží.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+30 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: