Revmatoidni faktor

Dobry den pani doktorko. Mam uz asi osm let hrozne vysoky revmatoidni faktor 400az600,nikdy ne nizsi. Asi dva roky jsem uzivala Salazopyrin,ale ted mi byl vysazen,protoze krome revmatoidniho faktoru nemam zadne dalsi priznaky pro RA,jen mirne zmeny na rtg,ale to muze pry byt i diky sportu a veku. Je mi 36let. Chodivam i na imunologii,kde mam ve vysokych titrech uz leta CMV,EBV,herpeticke viry,dvakrat mi byl nasazen Isoprinosine a infekce malinko klesly. Revmatolozka mi rika,ze ten revmat.faktor muze byt tak vysoky prave diky temto virum,ktere jsou nejen v pametovych titrech,ale i tech aktivnich, pani imunolozka mi ted rekla,jak jsem se ptala,zda mi tim i klesne RF,tak ze ne,ze nema zadnou souvislost s temi virozami. Pani revmatolozka mi do zpravy pise,ze se jedna prave asi o reaktivni artritidu diky CMV,EBV. Tak ted nevim,kdo ma pravdu a zda neni nebezpecne byt uplne bez lecby,kdyz RF ma souvislost jen s RA. Dekuji moc za odpoved. Jsem cca tri mesice bez Salazopyrinu a zadne zhorseni,nebo zmeny nepozoruji. Mam leta takove stredni,mirne,nekdy vice,nekdy mene bolesti kloubu/kycle,kolena/,jako pri chripce,tak jsem na ne zvykla,ale ze by to bylo ted horsi,nebo lepsi bez tech leku,to neni. Tak pravdepodobne mi pani revmatolozka leky uz nepredepise,protoze prave ted zkousime,jak zareaguji bez lecby/crp mi ted na imunologii vyslo v poradku/

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Je mi moc líto,že Vás má odpověď neuspokojí,ale nemohu jinak..Rozhodně není moudré,aby se do Vaší léčby vměšoval někdo další,kdo Vás navíc nikdy sám nevyšetřil..Chápu,že tam,kde je člověk opečováván lékaři několika odborností a dostává se mu ne zcela shodných instrukcí,dostává se do nejistoty.Pak je nejmoudřejší lékaře propojit a dále se řídit jejich společným rozhodnutím.Vím,že to nemusí být vždy docela jednoduché,často zde může jako koordinátor dobře zafungovat registrující praktický lékař..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: