Riziko anafylaxe-doplnění

Zdravím, psala jsem tu o svých potížích s panickou hrůzou z anaf.šoku-hlavně to, že na nějaký podnět(vosu, jídlo, lék) zareaguji stokrát normálně a po stoprvé přijde alergie¨, nejllépe na nějakém odlehlém místě,kde bude problém s lékařskou pomocí.Léčím se na psychiatrii z úzkostí a prý mám strach zkusit racionalizovat, o což se tímto snažím. Nechci mít pořád nějaké šílené berličky, už takhle s sebou panicky pořád tahám ventolin(sice mám opravdu alergické astma- alergie na psy, koně, trávy, ale s dost mírnými projevy, ne takovými, abych měla důvod bát se, když chvíli nemám ventolin v dosahu). Je nějaká rozumná "prevence" těžkého anaf.šoku?(Dnes si opatřím injekci adrenalinu, co přijde zítra? Ve finále bych s sebou vláčela všude kufr léčiv. ) Děsím se zejména bodnutí vosou. Na minulý dotaz jsem dostala odpověď (od pana Dr. Jedličky), že xyzal, který beru na pylovou alergii by patrně případnou anafylaxi omezil, tj. lze předpokládat, že by pak průběh nebyl tak dramatický, nebylo by to o život? Pokud patrně ano, bylo by rozumné si třeba po bodnutí vosou vzít půlku xyzalu navíc? Jak se znám, kdyby k bodnutí došlo, zachvátí mě panický děs a budu potřebovat "něco udělat". Protože vím, že by to bylo nejspíš zbytečné strachování, připadá mi to jako menší pecka do těla, než hned injekce... Měl by ale tento postup nějaký skutečný efekt? Samozřejmě je mi jasné, že lékařská pomoc by byla nutná, že to nesupluje adrenalin a kortikoidy, jde mi spíš o to, jestli lze předpokládat, že když budu mít v sobě xyzal(který stejně beru skoro celé léto, pořád něco kvete) a třeba po bodnutí vosou si hned dám ještě půlku nebo i celý, tak by případný šok byl mírnější, postupoval pomaleji... Zkrátka bych nebyla v takovém ohrožení. Děkuji, informace mi moc pomáhají, psychiatr mi tohle nezodpoví a na alergologii mám kontorlu až v zimě a jít tam jen kvůli imaginárnímu strachu je mi trapné.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučil bych Vám znovu kontrolu na psychiatrii. Co se užití půlky xyzalu týče, je to samozřejmě možnost. Doporučil bych Vám ale také u sebe neustále nosit mobilní telefon, abyste si v případě problémů mohla okamžitě zavolat pomoc. Hezký den.

Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: