Riziko rakoviny konečníku a tlustého střeva

Dobrý den, Je mi 37 let a cca 5 let trpím hemeroidy. Občas, přibližně jednou za 3-6 měsíců, pravděpodobně vlivem nedostatku tekutin, nebo nevhodné stravy se mi udělá na na začátku stolice, tvrdá ucpávka, která mi způsobí poranění konečníku a poté mám krev na toaletním papíře. Naposledy jsem měl kapky krve také v záchodové míse. Poté mám v konečníku nepřijemné pocity a svědění. Po použití kombinace masti a čípků (Faktu) cca třetí den krev už nepozoruji a dráždivé pocity ustoupí přibližně po 7-10 dnech. Stolici mám pravidelnou, spíše měkkou, nebo kašovitou. Většinou jednou denně po snídani. Mám sedavé zaměstnání. Sportuji nepravidelně, spíše občasně, nebo nárazově (vždy pouze určité období). Rakovinou střev netrpěl nikdo z rodiny. Nekouřím. Alkohol piji spíše v malém množství, i když pravidelně (cca 2dcl vína denně). Co se týče stravy nijak zvášť se neomezuji, ale snažím se vyhýbat smaženým a tučným jídlům. Chci se zeptat na následující otázky: 1. Jaké je v mém věku riziko, že onemocním kolorektálním karcinomem. 2. Pokud si udělám test na okultní krvácení, je nutné v případě negativního výsledku chodit s uvedeným problémem k lékaři. Četl jsem že pojišťovny v mém věku kolonoskopii neproplácejí. 3. Chtěl bych Vás poprosit o vysvětlení pojmu "stužkovitá stolice". Jaký má průřez a od jakého průměru se povařuje za nestandardní. Je dlouhodobý průměr kolem 1.5 cm v pořádku ? Děkuji Zdeněk

Odpověď odborníka:

Dobrý den Incidence nádorů tlustého střeva a konečníku ve Vašem věku je kolem 140 případů na 100 000 obyvatel za rok. Jsou ale zahrnuti i ti, u kterých je genetická predispozice (nádor v nejbližším příbuzenstvu) případně ti, kteří mají střevní onemocnění s větším rizikem vzniku nádoru (např. ulcerozní kolitida). Lze předpokládat, že většinu případů ve Vašem věku představují právě tito jedinci v riziku. Pojišťovny nehradí ve Vašem věku screeningovou koloskopii, tzn koloskopii u jedinců bez příznaků. Pokud máte obtíže - a sem krvácení patří - je koloskopie indikovaná a hrazená ze zdravotního pojištění. Test na okultní krvácení ve Vašem případě není indikovaný - má odhalit krvácení, které není viditelné - takže pokud máte viditelné krvácení tento test je naprosto nepřínosný. Osobně bych u Vás riziko nádorového onemocnění považoval za minimální, nicméně vzhledem k opakujícím se obtížím bych vyšetření tlustého střeva doporučil

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
+22 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x