| Nápověda

Rychlý tep

Dobrý den, trpím asi 10 let bolesti hlavy, dnes podezření na migrénu, lékař mi zjistil vyšší tlak, 148/100, dostala jsem rehabilitace, Holter na jeden den, vše v pořádku. Jsem objednána na EEG, ale co mě opravdu trápí je rychlý tep, normálně přes 90, občas i přes 100, cítím, jak rychle mi bije srdce, nepříjemný pocit. Otec měl ve 26 letech CMP. Chci se zeptat,jestli nehrozí i v tomto věku (30) infark?Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v tomto věku je CMP málo pravděpodobná, zejména ischemická (způsobená nedokrvením mozkové tkáně například při ucpání cévy v mozku). O něco pravděpodobnější, ale stále málo pravděpodobná, je krvácivá mozková příhoda (například při prasknutí cévy v mozku; to byste ale musela mít některou z vrozených poruch cévního zásobení mozku, výduť na některé z mozkových cév apod., což je velmi vzácné). Zrychlený tep může být způsoben jak poruchou v oblasti převodního systému srdečního (ale to nepřivodí infarkt myokardu, ten vzniká při poruše prokrvení myokardu, například při ucpání zásobující cévy, což, pokud nejste silná kuřačka a nemáte dědičnou poruchu vedoucí k časným infarktům - tj.některou z dědičných hyperlipopreteinémií, vpodstatě nehrozí) a halvně při zvýšené funkci štítné žlázy. Pokud tedy nebyla kontrolována v této souvislosti funkce štítné žlázy (odběr krve), podle mého názoru by to mělo být provedeno.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: