Šelest 2/6

Dobrý den, dnes již 8 letý syn prodělal v 1 a půl operaci srdce, Defekt komorového septa, trikuspidální a mitrální regurgitace, spt. uzávěr VSD perikard záplatou, resekce subAo membrány, plastik TV 6/07. Foramen ovale apertum . zcela nevýznamné, významně pozitivní RA ICHS. Při dnešní kontrole drsnější systol šelest 2/6 na bazi a na hrotě, axila - karotidy -, přesvědčivý klick neslyším. Prosím o vysvětlení. Děkuji

Odpověď odborníka:

Táňo, syn měl defekt v přepážce mezi komorami, který byl zacelen částí perikardu - osrdečníku, zároveň zůstalo částečně otevřené foramen ovalale, otvor, který se po narození běžně sám uzavírá, dle zprávy je nález nevýznamný. Je u vás pozitivní rodinná anamnéze - výskyt ischemické choroby srdeční v rodině (ICHS). Šelest na srdci je zvuk, který je slyšet při změně proudění na chlopních. Může se vyskytovat u srdečních vad, ale i u prakticky zdravého srdce, např. při rychlejším proudění, nevýznamných nedomykavostech apod., u dětí se tyto šelesty mohou věkem i měnit. Důvod šelestu celkem spolehlivě zjistí echokardiografické vyšetření srdce. 2/6 označuje hlučnost šelestu - v tomto případě na stupnici od 1 do 6 je šelest označen jako 2 - tedy není příliš hlučný. Zvuk se nepropaguje do axil(podpaží) a do karotických tepen (na krku), což je dobře.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: