Škodlivost ct

Dobrý den chtěla jsem se Vás zeptat na škodlivost CT. Před cca 5 lety jsem byla na CT zad a minulý rok na CT hlavy. Ted mám jít znova na CT zad a břicha,jelikož mám bolesti už delší dobu a na gynekologii ani v moči mi nic nenašli. Bojímse toho ozáření. Prý je mnohem větší než běžné RTG. Mohla by jste mi napsat jestli je opravdu tak škodlivé a může po něm vzniknout např.rakovina? Byla sjem mezitím i 2krát na magnetické rezonanci kvůli problémům. Existuje i jiná mo訞nost než CT? Předem děkuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Záření produkované CT přístroji je mnohonásobně větší než při prostém RTG. Pro porovnání zátěže se používá příměr k běžné dávce záření získané z okolního prostředí za jeden den. Např.RTG končetiny se rovná množství záření , které vstřebáme z okolí za 2 dny. CT břicha se rovná záření, které vstřebáme z okolí za 4,5 roku. Důležité je však , že záření se neakumuluje. Blíže viz: https://www.sujb.cz/radiacni-ochrana/zajimavosti-z-praxe-radiacni-ochrany/pouzivani-rentgenu-lekarske-ozareni/

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: