Skolioza

Dobrý den.Ve 13 letech mi ortoped řekl,že musím cvičit jinak budu mít na jedné straně hrb a budu muset nosit korzet.Poslal mě jednou na rehabilitaci.Ted je mi 27 let,korzet jsem od něj nikdy nedostala.Záda ( mezi lopatky a v bedrech) neustále bolí.Při opření zády o zed cítím větší vystoupení na pravé lopatce,při řízení auta mi vybočují i bedra do leva. Zkusila jsem dva ortopedy a ani jeden mi přesně neřekl co mám za problém.Nechtěla bych dopadnout jak kvasimodo a ve stáří mít velké problémy.Četla jsem,že člověk může skonnčit i na vozíčku. Prosím o radu,mám vyzkoušet i jiného ortopeda,jedná se o skoliozu a operace by mohla být nutná? Moc děkuji za odpověd. Frolíková.

Odpověď odborníka:

Být pod vyšetřováním a kontrolou ortopeda a rehabilitačního lékaře a fyzioterapeuta je nezbytné. Léčení skoliozy je dlouhodobé a vyžaduje trpělivost. Hlavní je klinický nález a rtg vyšetření, kde je stanoven stupeň skoliosy a dynamika vývoje stavu. Ve vašich 27 letech je vývoj pateře ukončen, ale změny se dále mohou objevovat ve smyslu zhoršení. Proto je potřeba o pateř pečovat jak uvedeno výše. Vyšetření, cvičení na rehabilitaci, pravidelné cvičení doma, prevence zhoršení způsobem života a zařazením pohybových aktivit a lázeňská léčba. Svým způsobem je třeba na chorobu pateře brát ohled i v zaměsatnání. Znovu zdůrazňuji, záleží na závažnosti nálezu a dynamice změn.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: