Skolioza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jako laik. Už asi od 15 ti let mě často bolí záda, hodně v bederní oblasti po delším předklonu a u pravé lopatky mám často přes den takové bolesti a pocit zatuhlosti, že se nemůžu pořádně nadechnout a přítel mi musí ,,napravovat záda,,. Nedávno po domácí masáži, když jsem se předklonila si přítel všiml, že mám zřetelně vychýlenou páteř do strany v oblasti lopatek a pod nimi (cca 3cm). Bolí to čím dál víc a bolí mě poslední dny i v ramenech a taky mi vystupuje pravá koncová část hrudního koše (žeber). Chystám se příští týden k doktorce pro žádanku na ortopedii a bojím se co mě čeká. Zajímalo by mě jak moc velký stupeň skoliózy to může být, když už jde vidět pouhým okem a co mě může čekat po vyšetření za léčbu. Děkuji mockrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Potíže opravdu souvisejí s vybočením pateře, skoliozou, která má vliv na patrně o něco rychlejší degenerativní změny pateře. Při vyšetření se zhodnotí poríže, hybnost pateře, citlivost hmatných výběžků obratlů a nález na rtg snímkiu. Léčba pokud nebude závažnější nález spočívá především v nárazové medikamentosní léčbě, pohybové léčbě na rehabilitaci a fyzikální terapii.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: