Sociální fobie

Dobrý den pane doktore, trpím zřejmě sociální fobii. Nerada hovořím ve skupině lidí, červenám se a potím a hlavně se červenám v komunikaci s mým nadřízeným. Také se nerada seznamuji s novými lidmi. Nějakou dobu jsem užívala cipralex na úzkostně depresivní poruchu a červenání skoro vymizelo, cítila jsem se lépe. Nyní již cipralex neberu a cítím se hůř, myslela jsem, že cipralex mi toto červenání také vyléčí. Nyní uvažuji o opětovném nasazení cipralexu a chci se dotázat jestli cipralex toto červenání vyléčí, když ho budu užívat delší dobu nebo je nutná také terapie. Cipralex mi nasadila neuroložka. Ještě mám poslední dotaz, v blízké době bych ráda otěhotněla, je možné cipralex užívat v těhotenství? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená a milá Lenko, rád Vám odpovídám a přitom se ptám: proč se na tohle nezeptáte své ošetřující lékařky? Vždyť by to bylo mnohem jednodušší, mohly byste to spolu probrat podrobněji. Vaše úzkostné problémy s červenáním by asi zasluhovaly trochu terapie, nejspíš KBT (kognitivně behaviorální), kdy se Vám terapeut nebude šmátrat v minulosti a více se bude věnovat zvládání náročných situací a nácviku, jak je řešit. Nehledě na to že s mateřstvím a hrdou rolí maminky se často upraví spontánně. O Cipralexu není známo, že by způsoboval nějaké problémy v těhotenství ani poškození plodu, ale může ovlivňovat náladu novorozence, protože přece jen na něj také působí. Zásada je, co nejméně léků v těhotenství. Nevím, proč by Vám mělo v takové situaci vadit, že se červenáte.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: