Souvislost žlučníkového záchvatu s játry

  • Dotaz od: Slavíková Renáta
  • Publikováno: 2.2.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den! Před 14 dny jsem po mastném jídle zažila žlučníkový záchvat. Během minulého týdne jsem zažila další 3 žlučníkové záchvaty, i když jsem se snažila držet přísnou dietu. Bezprostřední příčinou mohlo být mléko, které jsem ale předtím bez problémů snášela. V listopadu jsem byla v důsledku pobolívání v pravém podžebří na sono břicha. Bez nálezu (tj. i bez žlučových kamenů). Jaterní testy lehce zvýšené (GMT 1,1). Prosím o radu, zdali nejsou žlučníkové potíže projevem jaterní choroby. V 15 letech jsem prodělala hepatitidu A včetně žlučníkového záchvatu. Po prvním žlučníkovém záchvatu před 14 dny mi stoupla hodnota GMT na 1,3, sedimentace-54, CRP-8. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Obtíže připomínající žlučníkový záchvat mohou být přítomny i bez kamenů, překážka odtoku žluči může být vyvolaná např. spasmem ( stahem) hladkých svalů ve stěně žlučníku a žlučových cest po konzumaci dráždivých potravin. Vyšší GMT je známkou obstrukce, tzn. nějaké překážky v odtoku žluči z jater, a tato překážka může být v játrech i mimo ně. Ale na ultrazvuku by se to mělo zjistit.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: