Souvislosti popsaných potíží

1. Manželovi je 39 let. cca od 19ti ho bolí kolena, poslední rok též klouby kotníků ( obojí nebo střídavě, většinou vleže večer) Neměl úraz, je bez otoků. Jaké mohou být příčiny, ev. kde se nechat vyšetřit, pokud je z hlediska ortopedie vše v pořádku. 2. Může chronický zánět střev ( podezdření na crohna) způsobovat prostřednictvím nerv. podráždění sliznice střev srdeční arytmii či panická ataka?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kolena a kotníky mohou bolet při prostém jejich přetížení (stačí vadné postavení páteře nebo kyčlí). Bolestmi kloubů jsou provázena také různé infekční i neinfekční onemocnění (revmatoidní artritida, lupénka, artroza..). Základem je vyšetření u praktického lékaře a podle jeho výsledku pak ev. rehabilitace, interní vyšetření, neurologie..(záleží, co se zjistí při základním vyšetření). Chronický střevní zánět typu m.Crohn nebo ulcerozníkolitida teoreticky může mít s arytmií nebo panickou atakou souvislost, ale rozhodně to není běžné.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
arytmie a postižení střev | Od: Zuzana Šafářová | 29.4.2009 16:11
Ano, mohu potvrdit souvislost
stavu střev ( celiakie mi byla diagnostikována po celoživotních zažívacích potížích před 5-ti lety s těžkým zánětem dvanáctníku a rozšířenou potravinovou
alergií).Od té doby se mi také objevily arytmie v souvislosti
s poruchami trávení. U internistů se nesetkávám s pochopením celé situace.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: