Špinění před menstruací

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala. 26.března jsem podstoupila revizi dělohy (8tt, prázdný gestační váček). Před otěhotněním jsem cca 4 roky užívala HA. Předtím jsem měla celkem normální mentruaci s občasnými výkyvy den, dva. Již cca rok a půl po tom, co jsem začala užívat HA se dostavilo špinění různě v průběhu cyklu. Gynekoložka se tento problém po celou dobu snažila řešit změnami HA, ale nepomohlo to. Poslední měsíc před vysazením HA jsem již střídavě špinila a krvácela po celý měsíc. Po 4 letech sjem tedy HA vysadila a cca za 3 měsíce jsme se začali pokoušet o miminko. Po vysazení HA se menstruace upravila tak, že jsem špinila vždy týden před menstruací a pak se dostavilo krvácení (také týden). Otěhotněla jsem. Na UTZ paní doktorka nenašla embryo a v cca 8tt jsem musela na revizi dělohy. Ze začátku těhotenství jsem též mírně špinila, dostala jsem Duphaston. Po revizi menstruace zajela do starych koleji a opet týden špiním a poté až krvácím. Než jsem začala brát HA, toto se nedělo. Chtěli bychom se zase začít snažit, ale mám obavy, aby se věc neopakovala. Je možné, že potrat způsobila nějaká hormonální nerovnováha? HCG jsem měla celkem vysoké dle paní doktorky. Je špinění před menses normální a neovlivní to další těhotenství? Prví těhu se podařilo hned na druhý pokus, žel špatně dopadlo. Předem Vám velice děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčiny potratů jsou různé, konkrétní příčina se však často nepodaří zjisti. Příčinou vzniku anembromoly je chybný genetický základ embrya, ne nerovnováha hormonů. Jeden potrat v osobní anamnéze však neznamená, že nedonosíte příště zdravé miminko. Není u Vás nijak významně zvýšené riziko opakování stavu oproti ostatním. Hormonální nerovnováhu lze poměrně dobře upravit podáváním hormonů. Stejně tak počáteční stadia těhotenství lze podpořit podáváním gestagenů, tedy hormonů pozitivně ovlivňujících průběh těhotenství (např. zmíněný Duphaston).

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: