Spondylolistéza

Dobrý den, je mi 31 let a chtěla jsem se po několika potratech zase pokusit otěhotnět, jenže mi včera na ortopedii objevili spondylolistézu prvního stupně (3 mm posun). Nedokázali mi říci, zda je vrozená nebo degenerativního původu, přestože mě kyčle s projikovanou bolestí do hýždě, stehna a lýtka mírně bolí zhruba půl roku....což by asi ukazovalo na původ degenerativní anebo horšící se stav po narození(?) Čili dá se s takovýmito informacemi předpokládat, jak rychle se stav bude horšit? Mám jít na roentgen za 6 týdnů. Může se za pouhých 6 týdnů něco změnit (pocivě cvičím). Uvažuji, že bych už na tento roentgen nešla, protože si zničím možná několik let života. Vzhledem k roentgenování otěhotnět pochopitelně nesmím a bude-li na roentgenu změna k horšímu, pozorování bude pokračovat a zřejmě půjdu na operaci. Otěhotnět nebudu moci a nerada bych pak rodila svoje první dítě v pětačtyřiceti.... Chtěla bych se zeptat, jak velké je riziko a jakých zdravotních obtíží, když léčbu pro plánované těhotenství odmítnu a s tímto svým postižením otěhotním a nadále budu svůj stav řešit až po porodu. Děkuji, Zoufalá pisatelka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zoufalá pistaleko, nebude to tak zoufalé....pokud je listhesa opravdu jen 3mm, není ještě k operaci, i když záda bolí. Otěhotnění je rozhodně jen a jen na vašem rozhodnutí )stejně tak jako můžete odmítnout rtg - k čemuž vás nenabádám, jen ujištuji, že vše je ve vašich rukou). Pokud byste měla potom v těhotenství problémy s bolestmi /nikdy se to nedá ani potvrdit ani vyvrátit - musíte si počkat na průběh těhotenství.../, měla byste mít kvalitního odborníka, který by vám bude pomáhat s tlumením ev.bolestí (vhodný a povolený je paracetamol). Do budoucna rozhodně nikdo nevidíme, nedá se předpokládat, jak bude váš stav pokračovat. Poradila bych vám ale URČITĚ najít si kvalitního cvičitele pilates a dát se na toto cvičení (pokud cvičíte,je to jen a jen dobře, ale pilates je opravdu velmi vhodný, jen je potřeba cvičit jej správně). Tento druh cvičení hodně dobře posiluje hluboké zádové svaly podél páteře a tím tyto posílené svaly drží i obratle v polohách, které jsou prospěšné a nebolestivé. Cvičení vám může pomoci i zmírnit event. bolesti v těhotenství. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Mili | Od: Milanie1 | 17.4.2012 02:15
Milá doktorko rada bych se zeptala byla
jsem na potratu pret peti lety a tet se
ze svim přítelem snažíme o dete a nic .
Někdy mám i bolesti pot britském co
mám dělat paní doktorko . Děkuji za
radu
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x