Spondylolisthesa

Dobrý den pane doktore, asi před půl rokem mě začala bolet levá noha, přes kyčel střílela bolest až ke kotníkům. Záda mě nebolely. Po odeslání na RTG nález: na skeletu LS páteře sinistroskoliosa, interspinosní arthrosa L3/4, ventr. spondylolisthesa L5 II st 1,5 cm. Nyní jsem po rehabilitacích, stav je takový, že bolest již nestřílí přes kyčel, od kolene dolů mravenčí levá noha.Cvičím doma metodu McKenzie. Je mi 37 let, mám 3 děti. Chtěla bych znát Váš názor co dál? V lednu jdu na kontrolní RTG. Děkuji za Váš čas

Odpověď odborníka:

Rtg popisuje situaci,která může být léčitelná "ktivně fyzioterapeuticky"a Vy poté bez potíží. Na druhou stranu přítomnost změn mezi 3 a 4. bederním obratlem prozrazuje možnou poruchu ploténky, která na rtg vidět není.Cvičení Mc Kenzie je dobrá pomocná cvičení metoda, sama o sobě však nestačí, je třeba ještě ona " aktivně fyzioterapeutická" léčba, která vzhledem k podezřelému prostoru mezi 3. a 4,b.obratlem musí být vedena lékařem, jinak nebdue dostatečně aktivní.tím pídem nemůže být ani dostatečně úspěšná. kontrolní rtgVás nevyléčí, aktivní fyzioterapie může. Pokud bude správně prováděna a Vy dostatečně spolupracovat cvičením, tak buď budete bez potíží nebo Váš lékař, který bude léčbu provádět sám doporučí doplňující vyšetření charakteru EMG, CT apod., aby bylo jasné, co je přesnou příčinou. na tato vyšetření však musí být indikace, jasný nález při vyšetření. vyšetřenítohoto typu jste však nedodala. Tedy těžko více soudit.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: