Spondylolistéza

Dobrý den, pane doktore, včera jsem se ve Vinohadské nemocnici v Praze z RTG dozvěděl, že mám spondylolistézu, typ istmický, IL5-S1, posun méně než 25 %. Doporučení = operace, do té doby cvičit, RHB apod. Co mě ale zajímá je, zda se dá toto řešit i konzervativní léčbou, tedy vhodným cvičením? A pokud budu operaci oddalovat, jaké jsou nejhorší možné důsledky? Moc děkuji, Matyáš

Odpověď odborníka:

Záleží na původu spodylolisthesy, může být vrozená získáná úrazem nebo pozvolnými degenerativími změnmi, sklouznutím. Dnšní trend je operační postup protože může být ohroženo nervové zásobení dolních končetin. Jistě je možno s rizikem vyčkat, Stav sledovat, cvičit. Záleží na lékařském nálezu, vašich potížích, rtg nálezu, ,který lékař vidí ,funkčnosti probíhajících nervů. Rada lékaře po domluvě s vámi je ale vždy nejlepší.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: