Stále se zhošující zrak

s mojí 11 a půlletou dcerou chodím již asi 4 roky k dětské oční lékařce.při každé půlroční kontrole jí měří v takovém přístroji a pokaždé se to malinko zhorší.né že bych nedůvěřovala naší paní doktorce,jen chci znát i jiný názor.Pokaždé nám paní doktorka dá silnější dioptrie.Na dotaz jak to tak půjde dál mě dr.řekla že se dcera vyvíjí a že je to naprosto běžné.dnes má dcera po včerejším vyšetření na krátkozrakost -4,0 Dsf a +0,5Deyl ax.20 st.dioptrie po výměně skel.zdá se mě to dost a pokud se budou dávat stále silnější dioptrie tak nevím s jakým číslem skončíme :-( nevím jestli se s tím dá něco dělat a na to se vlastně chci zeptat,je to opravdu běžné?může s očima nějak cvičit?možná je to hloupý dotaz,přez to vám moc děkuji za jakoukoliv odpověd.s přáním hezkého dne Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, krátkozrakost je velice rozšířená dioptrická vada. A ani aktuální dioptrická hodnota není neobvyklá. Dioptrie se budou ještě nadále zvyšovat, což opravdu souvisí s růstem. Důvodem je nadměrný růst oka do délky. Stabilizace probíhá většinou po 18. roce života. Jestli se dioptrie zhoršují o více jak jednu dioptrii za rok, tak je možné uvažovat o provedení zákroku, který se jmenuje skleroplastika. V podstatě se do bělimy (po stranách co nejvíce do zadu) implantují pláty, které oko zpevní a zpomalí až zastaví zhoršování dioptrické vady. Bohužel žádné cvičení na zlepšení nepomůže.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: