Stálý pocit žízně

Dcera (21 let) trpí neustálým pocitem žízně, má sucho v ústech, proto vypije 8l a více tekutin. Obtěžuje ji pak také velké množství moče. Cukrovka byla vyloučena. Odběry na ionty v moči a v krvi jsou vpořádku, koncentrační test je také vpořádku (nebyly však použity kapky ADH). Jaká další vyšetření by se měla udělat? MR hypotalamu(hypofýzy) endokrinolog už udělat nechce. I koncentračního testu jsme se museli domáhat. Problém neřeší. Neměla by se pro jistotu MR udělat? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byl proveden 24hodinový test s žízněním a neprokázal diabetes insipidus, pak je spíše nepravděpodobné, aby byla postižena neurohypofýza a MR vyšetření je tedy skutečně zbytečné. Může se jednat o psychogenní polydipsii a pokud to tak skutečně je, je možné konzultovat psychologa. Možností je dále test zopakovat. Stanovení antidiuretického hormonu u nás není bohužel běžné dostupné. Napadá mě ještě sicca syndrom - tedy onemocnění, pří kterém se v ústech netvoří sliny. Toto by měl být schopen posoudit lékař ORL nebo zubař. Držím palce a přeji příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Fibromyalgie (1. díl)
Články: Fibromyalgie (1. díl)
Fibromyalgie je stav...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Na bolest hlavy platí homeopatie
Články: Na bolest hlavy platí homeopatie
Bolest hlavy je jednou z...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: