Štítná žláza

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně poruchy štítné žlázy. Asi před rokem a půl mi moje obvodní lékařka dělala krevní testy, tehdy jsem měla lehce zvýšené jaterní testy a proto od té doby chodím každého půl roku na kontrolu. Nicméně když jsem šla na první kontrolu jaterních testů, nechala mi vyšetřit i TSH s tím, že jsem to měla minule "na hraně". Bylo mi řečeno, že strop je 4,7 (na internetu jsem četla i 5). Doposud jsem měla výsledky vždy pod 5, při posledních testech to bylo 5,285 a bylo mi řečeno, že jsem v pořádku. Abyste mi rozuměl/a, nechci působit jako hypochondr, ale zkrátka ke svojí lékařce po předchozích zkušenostech nemám největší důvěru a ráda bych znala názor odborníka. Je mi jasné, že hodnotu TSH mám jen lehce zvýšenou. Nicméně jsem se o štítnou žlázu začala trochu zajímat a proto mě napadá pár otázek. Pozoruji na sobě několik příznaků, přičemž si jsem vědomá toho, že pravděpodobně se štítnou žlázou nemusí souviset. Poslední dobou se často nesoustředím a zapomínám. Dříve jsem mívala depresivní stavy, ty ovšem zmizely s vysazením antikoncepce a pravděpodobně i odstraněním stresu (studium na VŠ). Jsem často unavená a bez energie (musím podotknout, že do práce vstávám již v 5 hodin ráno, spím cca 6-7 hodin denně (přes týden, o víkendu víc), přesto na sobě pociťuji jistou pasivitu). Na závěr je to tloustnutí. Musím se tedy přiznat, že nedržím dietu a nemám příliš pohybu, to jsem ovšem neměla nikdy, naopak jsem jedla víc sladkostí (na střední až přemíru) a s váhou jsem nikdy problém neměla. Přibírat jsem začala, když jsem odešla ze střední školy na VŠ, současně jsem začala brát antikoncepci. Proto jsem přibírání připisovala změně stravovacího režimu a právě antikoncepci. Tehdy se ale jednalo max. o 5 kilo. Během 4 let jsem ale přibírala dál. Od léta 2010 jsem zaměstnaná, jím víc pravidelně, začala jsem chodit jednou týdně cvičit. V lednu 2011 jsem vysadila antikoncepci. Nezhubla jsem ani trochu. Ještě bych ráda podotkla, že mi je 24 let a od maturity jsem přibrala cca 12-15 kg. Jsem si tedy vědomá toho, že bych pro zhubnutí mohla dělat víc a že moje hodnota TSH je jen lehce zvýšená, ale právě proto, že jsem s váhou dříve problémy neměla a vzhledem k dalším příznakům jsem se chtěla zeptat, jestli je možné, že je někdo citlivější a již malé zvýšení hodnot TSH mu může způsobovat problémy. Budu Vám vděčná za odpověď a radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, každý je jiný a někdo chodí se zvýšenou hodnotou TSH roky a problémy nemá žádné. Jiní mají již při mírné poruše funkce štítné žlázy i poměrně výrazné symptomy. Doporučovala bych vám proto, i s ohledem na to, že nepochybně jednou budete plánovat rodinu, návštěvu endokrinologa s komplexním vyšetřením funkce štítné žlázy včetně pátrání po příčině poruchy a sonografickým vyšetřením. Pokud byste někdy měla cestu do Prahy, můžete se obrátit i na naši společnost (nevyžadujeme doporučení od PL). Přeji vám hodně štěstí a v případě dotazů se na mě neváhejte obrátit.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Cystoskopie
Články: Cystoskopie
Cystoskopie je endoskopické...
Díky pravidelnému dárcovství krve zjistili panu Jaroslavovi rakovinu včas
Je vám padesát? Nejvyšší čas na změnu jídelníčku!
Články: Je vám padesát? Nejvyšší čas na změnu jídelníčku!
Některé rizikové faktory a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Peptický vřed žaludku a dvanáctníku
Články: Peptický vřed žaludku a dvanáctníku
Žaludeční vředy jsou v...
Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí
Články: Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí
Chřipka ve většině případů...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: