Štítná žláza

Dobrý den, na sono vyšetření mi p.doktorka zjistila na laloku uzlíky. Ve správě je psáno: Obj.na krku měkká struma,v oblasti ischmu hmatná elkast nodozita vel třešně.. labor:8/11 TSH 9,54 fT4 10,5 ionty v normě labor:12/11 TSH 7,05 fT 15,9 a TPO 487 a TG 445 JT v normě KO+diff v normě USG št.žlázy: PL 20x17x45 /7,9ml/ LL 15x12x43/4,0ml/ Laloky jsou nehomogení,spíše hypoechogení v parenchymu 2 izoiechogenní nodozity oválné téhož charakteru,PL v dol.polovině U1 vel.11x9x15,U2 nad ním 7x6x4,v isthmu v dol. polovině U3 vel.18x10x10,průtoky v normě,nedosahují ke klavikole a sternu. Ré.Adenomy v Hashimotově thyroiditis ______________________ Užívám lék Euthyrox 8 tbl. v týdnu. Další kontrolu mám v březnu. Paní doktorka říkala,že mě nechce strašit,ale že se jí to vůbec nelíbí a nevylučuje operaci. Můžete mi prosím napsat Váš názor? Myslíte,že se mám bát ?Docela mě to totiž překvapilo,jelikož se cítím celkem dobře a žádné výrazné problémy nepociťuji. Předem moc děkuji za odpověď S pozdravem a krásný den E.Tolarová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uzlovatění ve štítné žláze postižené autoimunitním zánětem je celkem běžné a určitě není ihned důvodem k operaci. Záleží na velikosti uzlů, na jejich růstové rychlosti, na tom, zda vám činí či nečiní lokální obtíže. Pokud se objeví pochybnosti, je možné provést cytologické vyšetření, které napoví, z jaké tkáně, benigní, maligní, zánětlivé...je uzel tvořen. Držím palce

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: