Štítná žláza - rozpoznání choroby

Dobrý den, štítná žláza mi převrátila život naruby a trvá to již 6 let. V krátkosti v 15ti letech jsem prodělala 2 krát po sobě umělé přerušení těhotenství, a hned poté jsem si nechala zavést nehormonální vnitroděložní tělísko, a v tu dobu se to mnou začalo vláčet. Byla jsem ospalá, nevnímavá, přibírala jsem, navštívila jsem praktického lékaře, který mi vypracoval krevní testy kde se prokázalo onemocněné ŠŽ.Byla jsem řevzatá do péče endokrinologa, který mi v r. 2008 prokázal akutní zánět ŠŽ, předepsal euthyrox 25ug, v r.2009 subakutní zánět / 50ug, v r. 2010 chornický / 75ug, v r. 2011 chronický / 100ug, v r. 2012 struma / 75ug, v r. 2013 hypotyreoza / 100ug denně, v r. 2014 potvrzena hypotyreoza / 100 denně ( stále euthyrox ). Letos v 5/2015 mi bylo tělísko vyjmuto z těla a od té doby jsem po pozření prášku cítila škrcení v krku, tlak v krku, a přecitlivělost, začla jsem se abnormálně potit a pociťovat silné bušení srce, kdy jsem po telefonické konzultaci se svým endokrinologem začla snižovat dávku ale výsledek furt stejný, ba naopak začali mi více padat vlasy, lámat nehty, zhoršil se mi zrak, a zvýšil tlak v krku, poté jsem bez instrukce vysadila medikaci úplně. Medikaci jsem neužívala 4 měsíce, a zlepšila se mi kvalita vlasů, nehtů, pleti, ale zaostala funkce trávení, trpěla jsem na zácpy a přibývala jsem na váze. Po telefonu s Dr. jsem měla medikaci opět nasadit, kde se mi opět vrátili příznaky jako dušení, pocení, neúnavnost, pocity na zvracení, dezorientace. Dnes po silném pozorování jsem v situaci ,,testování\'\' kde se jedná o určení správné dávky hormonů, bohužel pan endokrinolog nedovede určit léčbu. V momentě pozření euthyroxu 25ug poloviny tablety denně ( 12,5 ug denně ) mám výsledky krve hodonocené jako předávkování - hypertyreozou, a v momentě kdy tabletku nepozřu trpím opět hypotyreozou. Tudíž s práškami je mi vedro, nadměrně se potím, trpím průjmy a přecitlivělostí po psychické stránce, a v momentě kdy tabletku neužiju jsem chladná, trpím zácpou a vypadáváním vlasů, a jsem absolutně bezemoční. Maximální denní dávka kterou jsem kdy užila byla euthyrox 200ug denně ale v momentě pozření tabletky mě začne doprovázet pocit dušení a tlaku v krku. Prosím tedy o jakoukoli radu jak se v této situaci chovat. Za jakoukoli prokazatelně reálnou pomoc jsem ochotná zaplatit, jen už se nechci buď dusit nebo spát. Předem moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím si, že ve vašem případě hraje velkou roli psychická nadstavba. Je zcela vyloučeno, abyste měla obtíže ihned po užití tablety Euthyroxu. Tento lék nemá tak rychlý efekt. Na to, aby se v závislosti na dávkování změnila hladina hormonů v krvi, jsou potřeba týdny. Navíc na funkci štítné žlázy nemá zavedené nitroděložní tělísko žádný vliv. Myslím, že byste měla důvěřovat endokrinologovi a upravovat dávkování léku podle jeho instrukcí (správná dávka se musí vždy vytitrovat podle výsledků laboratorních vyšetření), případně se i poradit s psychologem.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nádory trávicího traktu
Články: Nádory trávicího traktu
Nejzávažnějším onemocněním...
Co prozradí jaterní testy?
Články: Co prozradí jaterní testy?
Prokázat hepatitidu je...
Bolest hlavy může způsobit i rýma!
Články: Bolest hlavy může způsobit i rýma!
70–80 % populace trpí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Orgasmus… Co to vlastně je?
Články: Orgasmus… Co to vlastně je?
Lidé jsou asi tak rozdílní...
Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Články: Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Stává se vám často, že vás...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: