Štítná žláza, těhtenství a kojení

  • Dotaz od: Iva Nevímová
  • Publikováno: 14.1.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, léčím se cca od puberty s hypofunkcí štítné žlázy. Nyní je mi 30 let, v červenci jsem porodila první zdravé dítě a v současné době plně kojím. V poslední době před těhotenstvím i v těhotenství a nyní užívám Letrox, jeho dávkování se mění dle hladin TSH. Nyní beru 500 mg Letroxu týdně. Chci se zeptat, kolik mám brát jódu v tabletách při kojení a v event. dalším těhotenství. Před těhotenstvím mi byly v roce 2005 jen jednou naměřeny protilátky aTPO 33,6, na kontrolním náběru v roce 2006 před otěhotněním však byly aTPO 20,9 a aTG 10,9. Předtím nikdy zvýšené nebyly. Přesto mi můj endokrinolog nedoporučil zvýšené dávky jódu. Pediatr je ale zase doporučuje. Nechci svému děťátku zbytečně ublížit tím, že budu mít málo jódu. Je dg. autoimunitní thyreoiditidy jasná jen z jednoho výsledku mírně zvýšených protilátek? Moc děkuji za odpověď. Iva

Odpověď odborníka:

Diagnoza autoimunitní tyroiditida se dělá z nálezu protilátek a podle charakteristického sonografického nálezu. Protilátky stačí vyšetřit jednou. Jejich výše není pro další průběh až tak důležitá. U Vás bylo velmi správně upravováno dávkování Letroxu během těhotenství, kdy jeho potřeba roste vzhledem k tomu že miminko si na počátku těhotenství hormony štítné žlázy neumí samo tvořit. K otázce Jodidu: zvýšený příjem jodu je kontraindikován u pacientů s autoimunitním onemocnění štítné žlázy, vzhledem k riziku rozvoje hyperfunkce. Jedinou vyjímkou jsou těhotné ženy a kojící maminky, kdy se preferuje dítě před matkou. Na druhou stranu byl již jodový deficit v České republice vyřešen a nikde u nás není jodu nedostatek, takže pokud nebudete jodid užívat, jistě miminko nepoškodíte. Obecně se doporučuje jodid 100 až 150ug denně.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: