Štítná žláza, únava a redukce hmotnosti

Dlouhodobě užívám Letrox a Euthyrox, díky němu mám krevní testy v normě. Nově ultrazvukukazuje normální velikost, difúzně výrazně nehomogenní strukturu štítné žlázy, mnohačetné drobné hypo až anechogenity -většina odpovídá cévám při výrazné hypervaskularitzaci, bez detekce větších ohraničených uzlů. Závěr: Difúzně nehomogenní struktura parenchymu, výrazná hypervaskularizace. Snažím se o redukci hmotnosti, studuji - 42 let Ráda bych se Vás zeptala zda má autoimunní onemocnění vliv na paměť, soustředění. Často jsem unavená, přes zimu jsem zhubla 10kg, ale potřebuji se dostat na 60kg - při výšce 164cm. Špatně snáším chlad, stres - mám ještě diagnózu F 60,3. Teď jsem ukončila studium s vyznamenáním, samé výborné, ale pozoruji na sobě, že to již není jako dřív. Dá se to vyléčit, budu muset brát Euthyrox dokonce života? Mohla by jste mi přeložit závěr ultrazvuku? Bylo mi jen řečeno, že je to hodně problém cévní. Nejsou ještě třeba nějaké podpůrné čaje, bylinky? Děkuji Iva Zourková

Odpověď odborníka:

Závěr vyšetření UZ štítné žlázy říká, že máte povšechně nestejnoměrnou strukturu tkáně štítné žlázy s výrazným množstvím cév, kdy nebyla nalezena větší nahloučení samotné tkáně štítné žlázy (tj. uzly). Blíže se Vám k nálezu jistě vyjádří Váš endokrinolog, který ho také nejlépe posoudí s ohledem na Váš dosavadní stav a nálezy.
Únava je obecný příznak, který může provázet jak poruchy štítné žlázy, tak řadu jiných poruch - doporučuji probrat to s vaším všeobecným lékařem.
Euthyrox či Letrox je zpravidla nutno užívat do konce života, neboť jednou snížená funkce štítné žlázy, kterou je nutné suplovat užíváním hormonů štítné žlázy (tj. Letroxem nebo Euthyroxem), bývá trvalá. Co se týká podpůrných čajů a bylinek obecně, autoimunitní zánět štítné žlázy resp. únavu jako takovou lze, pokud je mi známo, ovlivnit pouze doplňkově, např.některou adaptogenní bylinu, např. ženšenem nebo rozchodnicí růžovou. Lepší je pokud možno blíže určit příčinu únavy a podle toho pak přesněji léčbu (např. únava při chudokrevnosti- pomoci může doplnit nedostačující zásoby železa, apod.). Co se týká horšího soustředění, i Váš věk se již na tom může podílet, po 40.roce věku již může poněkud klesnout celková výkonnost a může být zvýšená potřeba regenerace a odpočinku.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: