Střevní chřipka - rizika na konci těhotenství a v případě porodu

Ráda bych se zeptala na možná rizika, pokud bych se nakazila střevní chřipkou na konci těhotenství. Náš starší syn (2,5 roku) má nejspíš od středy střevní chřipku (dle naší lékařky to zde teď dost řádí). Začalo to ve středu kolem poledne únavou, rozmrzelostí, odmítáním jídla, následovala teplota kolem 39 °C, větší spavost, večer nám pak 2x zvracel (poprvé po konzumaci čaje a banánu, podruhé po té, co dostal jen pár lžiček heřmánkového čaje a už nic nejedl). Dnes (tj. ve čtvrtek) je mu evidentně lépe (teplota většinu dne pouze zvýšená, jen 1 x přes 38 °C). Dodržuje dietu, pití jen po troškách. Už nezvrací ani průjem nemá. Problém je v tom, že já jsem na konci 3. trimestru (konkrétně 40+1 tt) a každým dnem tedy mohu porodit. Včera jsem se synem byla celý den (zvlášť když mu bylo špatně). Snažila jsem se v maximální míře dodržovat všechna doporučovaná hygienická doporučení, navíc jsem si "preventivně" naordinovala MultiImun Colostrum a laktobacily, ale nejsem si jistá, zda to bude stačit. Od dnešního rána je malý raději u babičky, abych se nenakazila. Chci se v této souvislosti zeptat na několik otázek: 1. Jak dlouho může být můj syn ještě infekční? Manžel ho chce zítra po práci přivézt domů, ale já si nejsem jistá, jestli to je dobrý nápad. Vím, jak nebezpečná je tato nemoc pro kojence (navíc pro novorozence) a já nechci zbytečně nic riskovat. 2. Pokud bych se touto střevní chřipkou nakazila, co mohu udělat (kromě mytí a dezinfekce rukou) pro to, abych ji v případě porodu nepřenesla na miminko? 3. Slyšela jsem, že inkubační doba této nemoci může být až 8 dní. Pokud bych v této době rodila a přitom ještě neměla žádné příznaky, mám pro jistotu upozornit lékaře na to, že u nás proběhla tato nemoc v rodině? 4. Od kdy si myslíte, že je bezpečné stýkat se s jedincem, jenž touto nemocí onemocněl? Laicky bych řekla, že ode dne, kdy už nemá žádné příznaky (průjem, ani teplotu), ale v minulosti se mi stalo, že jsme se nakazili střevní chřipkou na rodinné sešlosti od synovce, který 3 dny před tím prodělal jednodenní střevní chřipku (také jen zvracel) a v době oslavy již žádné problémy neměl. 5. Myslíte si, že je rozumné izolovat novorozence po celou možnou inkubační dobu od všech, kteří se dostali do styku s nakaženým (bez ohledu na to, zda nějaké příznaky mají, či ne), nebo je to přehnané? Předem moc děkuji za odpověď Petra B.

Odpověď odborníka:

Budu odpovídat postupně na Vaše jednotlivé otázky:
1. Váš syn je infekční dokud zvrací či má případně průjem, pokud již tyto projevy nemá, neměl by být nebezpečný okolí. Může ale nakazit jen Vás, Vaše dosud nenarozené dítě se nakazit nemůže, až případně po porodu od Vás.
2. Kromě dodržování hygienických pravidel jiná prevence neexistuje - virus se ale šíří pouze ze stolice a zvratků, proto běžná péče případně s omezením bezprostředního kontaktu s novorozencem by měla stačit. Spíše na tyto své případné problémy upozorněte při příjmu do porodnice - problémem mohou být společná sociální zařízení - aby nebyly infekcí ohroženy další rodičky.
3. Určitě je vhodné na toto lékaře upozornit. Většinou se ale nemoc rozvíjí spíše na začátku inkubační doby.
4. Skutečně je to tak - pokud má projevy střevní infekce. Ale ještě několik dní může přetrvávat vylučování viru stolicí, ale nakažlivost již je výrazně menší a musí dojít k přímému kontaktu, proto běžné hygienické návyky člověka před nákazou ochrání.
5. Izolaci po celou inkubační dobu bych viděla jako zbytečnou. Omezila bych v porodnici návštěvy členů rodiny, kteří nemoc prodělali, ale ostatní opatření mi přijdou nadbytečná. Samozřejmě za dodržování hygieny rukou při manipulaci s miminkem.
Hezký den a přeji hladký průběh porodu

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: