Svrbenie oci

Dobrý den. Mam 32 rokov a uz cca 1,5 tyzdna ma svrbia oci, trolinka ich mam prekrvene-ruzove v kutiku oka. Oci uz tyzden oplachujem ociankou, trosku to pomohlo, dnes som kupila ocuflash ale stale trochu citim steklenie v ociach. Rano mam trosku karpiny vo vnutornom kutiku oka. Preto ma zaujima ci sa jedna uz o bakterialnu infekciu oka ked nezabrala ocianka? Alebo mam este pockat a kvapkat ocuflash? A 2 otazka keby mam nahodou alergicky zapal spojovky, staci ked si kupim vhodne kvapky v lekarni a je po probleme (moze tento typ zapalu spustit ak krem alebo starsia ceruzka na oci? ci 3 hodinove sedenie za pocitacom) alebo ak sa jedna o alergicky zapal tak si tieto kvapky budem musiet kvapkat cely rok. A je nebezpecne pre oko ked si nebudem nic kvapkat do oka a to mierne svrbenie oka pretrpim ak sa jedna o alergicky prejav? Dakujem za radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jen podle popisu se může jednat o bakteriální, chlamydiový i alergický zánět. Týden a půl je dosti dlouhá doba, aby světlík zabral, takže už vyhledejte lékaře. Alergii můžete mít na cokoli, krém, tužka na oči (může vyvolat i blefaritidu), odličovač, kvetoucí kytka v místnosti atd. Sezení u PC nezpůsobí zánět, ale spíše syndrom suchého oka. Pokud by se jednalo o alergický zánět, tak rozhodně nebudete kapat celý rok. Zánět se přeléčí (léčiva na předpis) a bude to OK. I účinné preparáty na alergie jsou jen na lékařský předpis. V případě bakteriálního zánět je neléčení pro oko nebezpečné. Zánět by se mohl rozšířit i na rohovku a tam způsobit vřed. Ten se hojí neprůhlednou jizvou.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: