Syfilis po líbání

Před třemi dny jsem měl chráněný pohlavní styk se ženou zřejmě lehčího kalibru z východní Evropy. Po 3 dnech pozoruji v dutině ústní na měkkém patře asi 5 mm červený flek. S ženou jsem se líbal. Nadále mi žena jazykem olizovala mimo penisu vše od genitálií až po konečník. Mohlo by se jednat v případě tečky o syfilis či případně takové olizování dává zvýšenou šanci přenosu choroby? Žena deklarovala, že je zdravá, ale blíže jsem jí nezkoumal.

Odpověď odborníka:

Romane, je pravda, že i pouhým líbáním lze syfilitickou infekci přenést, ale je to velmi vzácné. Navíc by žena musela mít ložisko infekce (tvrdý vřed) přímo v dutině ústní. Inkubační doba syfilis je cca 21 dní. Projevy se samozřejmě mohou objevit i dříve, ale 3 dny jsou přece jen velmi krátká doba. Pokud jste tedy neměl rizikový styk i předtím, není pravděpodobné, že by se jednalo o první stádium syfilis (spíše to bude aft). V případě jakýchkoli pochybností se obraťte na dermatovenerologickou ambulanci. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

MUDr. Barbora Bačová
MUDr. Barbora Bačová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: