Sympatický nervový systém

Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat na jeden problém.Je mi 50 let,jsem na vozíku,od dětství trpím nervově svalovým onemocněním Charcott Marie Tooth.Doučuji angličtinu,tak dost mluvím a před několika lety se mi někdy stalo,že mi luplo v levém uchu a začala jsem se slyšet,za chvíli to přešlo.Před pěti lety jsem začala mít problémy s nosní sliznicí a po vysmrkání se mi jednou stalo,že mi luplo v uchu a slyšela jsem svůj hlas a dech.Po několika hodinách to odeznělo,pak se mi to za tři týdny stalo znova,odeznělo to a pak se mi to stávalo nepravidelně na několik minut,někdy jsem měla pocit i při určitém pohybu,třeba jsem se opřela o ruce a jak jsem seděla rovně,tak jsem se prohnula v zádech a luplo mi v uchu, nebo když jsem vyvinula větší tlak na levé rameno nebo při přesedání z vozíku.Na ORL mi řekli,že ucho je v pořádku.Po roce a půl to začalo být častěji,ale někdy to na pár dnů přešlo.Poslední dva roky to dělá denně,až na pár výjimek,obvykle hodinu poté,co vstanu,mi lupne v uchu,ale hned to je pryč,pak pravidelně po půl hodině až hodině,trvá to 2 minuty až hodinu,pak to odezní,během dne se to stává 5x až 7x,ale odpoledne se to zasekne, a tak se slyším až do večera,když si lehnu,tak to přejde a také při rýmě a nebo když zatlačím na vnitřní krční žílu.Dočetla jsem se,že se jedná o zející Eustachovu trubici,příčinou je nedostatečný mechanismus zavírání tuby v důsledku inervace či redukce Ostmannova tukového tělesa.Může to být způsobeno hubnutím,hormonálními poruchami,úzkostí i některými neurologickými onemocněními,Charcot mezi nimi nebylo.Ptala jsem se na neurologii,paní doktorka mi řekla,že nikdy neslyšela ani nečetla,že by to toto onemocnění mohlo způsobovat.Je pravda,že když mi to začalo,tak jsem pocitˇovala zvláštní pocit okolo žaludku a někdy mi hrozně změní náladu.Také se mi stává,že mi v uchu lupne silněji,až se leknu a rozklepu,začnu cítit mrazení po zádech a knedlík v krku.Někdy cítím určité napětí a pak mi lupne v uchu.Tedˇ jsem se dočetla v jedné japonské studii,že snížený průtok krve Eustachovy trubice usnadňuje otevření,pokud je sympatický nerv v dominantním postavení.Symptom zející Eustachovy trubice také vymizel blokovou procedurou hvězdicovitých nervových buňek,která zvyšuje průtok krve hlavou.Jeden z etiologických faktorů by mohla být oběhová porucha baze lební v důsledku stresujícího stavu. Chtěla bych se zeptat,jak se pozná dominantní postavení sympatického nervu a co dělat,aby byl v rovnováze s parasympatickým a zajímal by mě Váš názor na tento problém. Ještě bych Vás chtěla poprosit o radu,jestli je možné u tohoto onemocnění něčím zlepšit svalovou hmotu.Moc děkuji za odpovědˇ.Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lenko. Děkuji za podrobný popis problému, ale opravdu nevím, co Vám k tomu více říci - symptomy skutečně nejspíše souvisí s poruchou funkce Eustachovy trubice. Oblast jejího ústí do hltanu je ale kromě samotného prokrvení tkáně hltanu ovlivněna i napětím okolních svalů, které může souviset i např. v problémem v oblasti žvýkacích svalů a svalů krční páteře (sama udáváte provokaci potíží zátěží na tuto oblast). Oba tyto vlivy souvisí samozřejmě i s "naladěním" vegetativního nervového systému, přičemž svaly mohou být postiženy C-M-T nemocí. Nevím, co mají japonští autoři na mysli pojmem "sympatický nerv v dominantním postavení" (pojem zní, s prominutím, jako výsledek práce překladače google...) - to, co by český autor nazval "převahou sympatiku?" Funkce vegetativního nervového systému se dá určitým (spíše nepřímým) způsobem testovat. Nepovažuji to ale za potřebné, těžko by to ve Vašem případě přineslo pro řešení problému s uchem nějaký užitečný výstup. Ohledně "blokové procedury" - zřejmě je myšlena blokáda neuronů v ganglion stellatum (jedno z "přepojovacích" center sympatického nervstva na krku) - to se mi jeví jako zbytečně invazivní procedura... Stran léčby C-M-T choroby doporučuji obracet se na příslušného ošetřujícího lékaře a stran "ušních" potíží tedy vzhledem k výše vedenému spíše na rehabilitačního lékaře - předpokládám, že s někým jste vzhledem k základní chorobě kontaktu...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: