Lymfatický systém

Dobrý den,již 12 let mám špatný lymfatický systém obou nohou,téměř stále jsou oteklé v nártech,kotnících i lýtkách.Barva lýtek a kotníků je až temně fialová a již se na původní barvu nevrátila.Před třemi týdny mi levá noha otekla více než kdy jindy,na stehně a koleni se objevily rudé mapy.Dostal jsem nekontrolovatelnou třesavku těla,teplotu,bolest nohou i celého těla.Žilní a kožní lékař mi předepsal lék Detralex,po kterém otoky pomalu ustupovaly,ale dnes při delším stání či sezení nohy opět otečou.O co se mohlo jednat?Je mi 43 let,je možné s tímto stavem ještě něco dělat a nemůže mít takto dlouhodobě špatný lymfatický systém do budoucna závažnější následky?Slyšel jsem něco o rakovinovém bujení při dlouhodobém špatném průtoku lymfy.Chci si zakoupit lymfodrenážní přístroj domů(na masáže nemohu docházet z důvodu různých pracovních směn) a také kompresivní punčochy.Můžete mi,prosím, poradit jaké punčochy a přístroj se pro mě hodí.Zda se 7 či více komorami,když se jedná o obě nohy.Můžete mi doporučit solidního českého výrobce? Ještě prosím o poslední odpověď:Můžete mi poradit,jaká pohybová aktivita je pro tento typ onemocnění vhodná a jaké konkrétní potraviny lymfatik smí a jaké ne.Slyšel jsem,že není vhodné maso,bílá mouka,koření a žádné mléčné výrobky.Čím je tedy nahradit,aby tělo potřebné látky z nich získávané dostalo. Předem děkuji za odpovědi na všechny mé dotazy k mému problému. Marek

Odpověď odborníka:

Ve vašem případě je naprosto nutné navštívit specializovanou lymfologickou ambulanci - třeba při větší nemocnici, kde vás podrobně poučí a musíte absolvovat nejprve sérii lymfodrenáží tam, než budete moci něco podnikat sám doma. Ta třesavka a zarudnutí kůže - šlo pravděpodobně o růži, která měla být léčena vysokými dávkami antibiotik. Růže se u vás může opakovat a vždy musí být řádně léčena!!!! Kompresivní punčochy je nutné nosit trvale - musí vám je předepsat lékař a nejlépe na míru! Rakovina vám nehrozí, ani dietu nemusíte dodržovat, ale hrozí vám ty opakované infekce a bércové vředy, takže s tím začněte něco dělat.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: