Taveny x termizovany x tvrdy syr

Dobry den, poprosil bych vas o srovnani tavenych, term. a tvrdych syru. Kvuli solim, vlivu fosfatu na vapnik v tele, ... bychom se tavenym meli vyhnout uplne. Jak je to s termizovanymi syry, je tam taky nejaky problem? Nebo lze doporucit zda radsi term. nebo tvrde syry? Dekuji Vam za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jirko, sýry tvoří širokou skupinu výrobků, které se odlišují výrobním procesem, způsobem zrání, složením a také senzorickými vlastnostmi. Termizované sýry patří stejně jako tvrdé sýry mezi přírodní sýry. Termizované sýry jsou měkké nezrající sýry ( smetanové nebo tvarohové), které byly tepelně ošetřeny po ukončení kysacího procesu z důvodu potlačení či zastavení aktivity přítomné mléčné mikroflóry. Tím dojede k prodloužení jejich trvanlivosti. O tavených sýrech koluje spousta mýtů. Jedním z nich je i to, že přispívá k odvápňování kostí kvůli obsahu fosforu. Podle nedávné studie je biologická dostupnost vápníku z tavených sýrů významně vyšší než z rostlinných zdrojů. Nejvyšší biologická využitelnost vápníku je z mléka a mléčných fermentovaných výrobků. Základním doporučením je to, aby strava byla pestrá. Je tedy dobré využít rozmanitosti nabídky jak ve výběru typu sýru ( měkké, tvrdé, tvarohy, tavené), tak i v jejich sortimentu. Při výběru sýrů je dobré sledovat jejich tučnost a množství soli. Také je důležité si uvědomit, že u každé potraviny záleží také na množství, které zkonzumujete.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství
Pracoviště: Nutriční poradna Obezitologická ambulance MUDr. Robina Urbánka, Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: