Tonsilektomie

Dobrý den, moc ráda bych znala Váš názor, zda je u mě nutná tonsilektomie - odstranění krčních mandlí. Vždy jsem trpívala na angíny, ale vždy max. 1x za rok až dva roky. Letos jsem měla angínu (s horečkou) na začátku ledna, dostala jsem Penicilin, ten rychle zabral. Pak byl měsíc klid a opět angína, nasazena opět ATB, ale ty nezabraly, tak mi paní doktorka napsala ještě Zinnat na 5 dnů. Poté udělala výtěr z krku - v pořádku, negativní. Ale asi čtyři dny nato jsem měla mandle opět nateklé, čepy, bolest v krku - bez teploty. Opět nasazeny ATB Rovamycin na pět dnů. Poté mě odeslala na ORL. Lékař na ORL mě už prakticky od mojí první návštěvy u něj tlačí do tonsilektomie. Že jsou mandle zjizvené, děravé. Po 14 dnech od dobrání Rovamycinu mi nabral krev a mám zvýšené ASLO - 513 a opět v krku Streptokoka pyogenes. Vypsal mi žádanku na zákrok - odstranění krčních mandlí. Atb mi nedal. V době kdy mě dělal stěry, mě pobolívalo v krku (ale ne tak jako při angíně), tak jsem si sama nasadila Bioparox, ten hezky zabral, nyní ač mám tedy Streptokoka (dle výtěru) v krku bez potíží. Dá se s tím ještě něco dělat nebo je tonsilektomie opravdu nezbytné a jediné řešení. Děkuji moc za odpověď. Ivana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ještě před tonsilketomií bych dopnila imunologické, alergologické vyšetření. Mohla by se zkusit nějaká imunomodulační léčba. Pokud ale i tak recidivy angín budou přetrvávat, tak bych se jejich odstranění nebránila.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: