Toxoplasmosa+protilátky homonů šž

Dobrý den, u profesora Flegra jsem se účastnila testů na infekci toxoplasma gondii a emailem mi byl poslán výsledek z odběru krve: pozitivní nález. Co to pro mě znamená? Mohu zajít přímo do některé z Pražských nemocnic nechat si vyšetřit protilátky? Mám si ji nechat přeléčit? Je přenosná z člověka na člověka (ohrožuji tím nějak svého přítele)? Může toxoplasma zahynout v těle samovolně, nebo jen přes antibiotika? (Mám podezření, že jsem se nakazila před dvěma lety, ale může to být prakticky kdykoli, protože jsme vždy jedli domácí tataráky.) Náhle se mi zvětšila štítná žláza a vyletěly jí protilátky na asi 1800 UI. Může to být právě kvůli zvětšeným uzlinám? Horka tohoto léta mi asi moc nepomohly a obden cítím nepříjemný tlak na krku. Děkuji za jakoukoli odpověď na tolik mých otázek :)

Odpověď odborníka:

Toxoplazmou je promořeno asi 90% naší populace. Člověk se nakazí většinou v dětství při kontaktu s pískem s výkaly koček nebo přímo při kontaktu s kočkami. Tělo si dokáže s infekcí samo poradit bez antibiotik. Toxoplazmu je nutné léčit pouze v případě obtíží, které nebudou mít souvislost se štítnou žlázou.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: