Tříslo pravé

Vážení doktoři. Od září 2011, kdy se rozjíždí hok. sezóna, tak mě začalo bolet v bedrech, pak to přešlo do pravého třísla (dá se s tím hrát). Po Vánocích při jednom zápase mi pravé tříslo vypovědělo službu. Konec utkání pro mě a donést do šatny. Zajímavé je, že v klidu, když jsem se nehýbal to nebolelo. Zajímavé také je, že bolest vystoupala i do břicha (pod bříšní svaly) do oblasti pánve m. iliopsoas. Nechal jsem tomu klid a bolest po 2 měsících ustoupila, tak, že jsem mohl chodit a na ulici by nikdo nepoznal, že jsem zraněný. Nesměl jsem však potkat led, kdy i nekontrolovatelně uklouzla jedno jaká noha a já se to snažil řešit, abych nespadl. Byla to obrovská bolest v místě m. Iliopsoas. Jaká koliv takové nečekaná akce to vždy vrátila na 10 dnů zpět a více. Řešil jsem to různě: Wobenzim, Dorsiflex, Aescin Vulm, rehabilitace, SONO, Magnetická rezonace. Na MR zjistili, že mám náběh na oboustranou tříselnou kýlu, ale doktoři tvrdí, že tam není. Pak MR ukázala, že mám natažený, až téměř netrž. m. Gluteus maximus, což jako antagonistu chápu, ale mě nic takového nebolí, takže nevím. Na rehabilitacích mi bylo řečeno (po cca 3 týdnech), že Vám to nepomáhá (ultrazvuk adduktorů, elektroléčba a individuální cvičení), já jsem ten pocit neměl, já měl pocit, že mi především individ. cvičení pomáhá velice. Zkrátka a dobře na rehabilitaci už nejsem, že se mám obrátit na chirurgy, kde jsem byl dnes, tam mi bylo řečeno, že to může být pravděpodobně problém v třísleném kanále a na to léčbe neexistuje, jen klid a vyvarovat se sportu a nebo operace, kde se zavádí vložení prolenové síťky. Chci se zeptat, jestli nevíte co s tím mohu mít??? Popř, jak se to dá léčit? Jo a ještě jeden takový příznak je, když si to fakt silně vrátím zpátky, jak se stalo před 3 týdny (zapoměl jsem a udělal jsem skiping - ostré koleno), tak mě to týden po tom bolelo na "pčiknutí" v břichu v oblasti m. iliopsoas. Jinak jezdím na kole a jen tak točím klikama a nebolí to při tom ... Děkuji Vám za odpověď a přeji Vám hodně štěstí.

Odpověď odborníka:

Jestliže nebylo na vyšetření na chirurgii opakovaně nalezena kýla, je pravděpodobné, že se o kýlu nejedná. V některých případech mírná, ale ne význačná bolest, se objevuje při t.zv. měkkém třísle, které se ale operuje jen zcela vyjímečně. Poruchy v oblasti vámi popisovaných svalů jsou málo časté a pokud se nejedná o rupturu svalu, rovněž zde bolesti nejsou alarmující. Ke stanovení diagnozy je třeba znát daleko více než je popis potíží na internetu, lze ale zvažovat pravděpodobnost bolestí vycházející z možných změn v oblasti přechodu hrudní a bederní pateře. Příčin je v těchto místech několik, mezi nimi i výhřez meziobratlové ploténky. Bolesti často do třísel vystřelují a právě změnou polohy a klidem se zlepšují a někdy i upravují. Proveďte vyšetření v tomto směru, určitě i vyšetření magnetickou rezonancí dolní hrudní a bederní pateře. Důležité je i vyšetření neurologické. Podle výsledků vyšetření potom léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: