Tříštivá zlomenina klíční kosti

Přítel (46) utrpěl tříštivou zlomeninu klíční kosti a zároveň zlomeninu lopatky. Byl operován a byl mu zavedený K-drát. Nyní je už 8 týdnů po operaci, ale úlomky kosti zatím srostlé nejsou, takže drát mu zatím nemohou vytáhnout. Ačkoliv má za sebou RTG každých 10 dní, k lopatce mu dosud žádný lékař nic neřekl. Ortézu už nosit nemusí, a nyní začíná chodit na rehabilitace, protože má téměř celou paži nehybnou. Nevíte prosím, jaká je maximální doba pro ponechání drátu v těle ? Dokud ho má, tak nemůže hýbat s ramenem. Dá se úspěšně rozhýbat paže i s drátem ? Mám obavu, že když bude mít drát příiš dlouho, ohrozí to pak další hybnost ramene. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Záleží na způsobu zavedení Kirschnerova drátu. Ten by ve většině případů neměl vadit při pohybech ramene a rozcvičení ramene. Jakmile se objeví známky konsolidace zlomeniny klíčku drát se může jednoduchým způsobem odstranit. Klíček se ve většině případů i když fixace zlomenin je jednoduchá zjhojí, paklouby klíčků nejsou časté. Pokračovat v rehabilitaci a kontrolách u svého chirurga.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x