Trombóza, léčba warfarinem a antidepresiva - jak to zkombinovat?

Dobrý den, je mi 38 let, po artroskopii kolene mi asi po 20 dnech zjistili trombozu v lýtku. Hrozně mě to stresuje, neustále myslím na komplikace a trvalé následky, nemohu se zbavit myšlenky, že jsem neměla na operaci chodit (nebylo to nezbytné, nic nezjistili) a že se nemuselo nic stát, co potom následovalo. Logicky vím, že už se léčím a nemělo by se nic stát, ale ty myšlenky jsou vtíravé a neodbytné. Přitom Quick test mám v normě 2,38, beru Warfarin 5mg 1 denně. Již před 5-ti lety jsem se léčila s úzkostmi, měla jsem pocit až deprese. Brala jsem Trittico75 na noc, Xanax 0,5 dle potřeby ale myslím, že nejvíc mi pomohl Cipralex, který mi pan doktor nasadil, když jsem se nelepšila. Nyní mám brát Trittico a Xanax, mám pocit že to nepomáhá, bojím se že se z toho zblázním, mám neustálý tlak na hrudi, jakoby se mi motá hlava, někdy třes, bušení srdce, brnění ruky a podobně. Cipralex mi nyní pan doktor odmítl napsat, že by mohl vadit s Warfarinem, kde jsou možné krvácivé projevy a rozkolísání hladiny INR. Moc prosím, není nějaký jiný podobný preparát, který bych mohla brát k Warfarinu. Jsem zoufalá, předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená a milá paní Romano, Váš lékař má pravdu, antidepresiva ze skupiny zvané SSRI, kam patří escitalopram = Cipralex, ale také citalopram, sertralin, fluoxetin, fluvoxamin a paroxetin – názvy jsou vždy na krabičce uvedeny pod firemním názvem, mohou vyvolávat sníženou srážlivost krve a tím zvýšenou krvácivost samy o sobě, tím spíše v kombinaci s lékem, který to dělá. Nicméně je k dispozici celá řada antidepresiv 1. generace (imipramin, nortrilen, dosulepin, klomipramin, amitriptylin), 2. generace (lerivon) a 4. generace (venlafaxin a mirtazapin), které to nedělají. Konkrétně se na tom můžete dohodnout se svým ošetřujícím lékařem. Přeji Vám rychlé uzdravení!

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+17 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Šest tipů, jak udržte játra v kondici
Články: Šest tipů, jak udržte játra v kondici
Játra jsou nepostradatelnou...
Z čekání na miminko se mohou rozvinout deprese
Články: Z čekání na miminko se mohou rozvinout deprese
Pro každý pár, který touží...
Vánoční hody pro zdravá játra
Články: Vánoční hody pro zdravá játra
Můj kamarád (nikoli žertem...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Mužský orgasmus
Články: Mužský orgasmus
Mužskému orgasmu předchází...
Chronicky nemocní jsou více ohroženi epidemií chřipky
Články: Chronicky nemocní jsou více ohroženi epidemií chřipky
Pro pacienty s chronickou...
Energetické drinky a alkohol: časovaná bomba
Články: Energetické drinky a alkohol: časovaná bomba
Bdělý a opilý zároveň...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x