Tromboza při užívání clexane

Dobrý den, je mi 29 let, jsem po zlomenině vnitřního kotníku. Sádrová fixace pět týdnů. Od začátku preventivně píchán Clexane 0,4, hormonální antikoncepce nevysazena. Týden po sundání sádry zjištěna subakutní hluboká trombozá v lýtku stará v té době již cca 14 dní. Nyní nastává tříměsíční léčba na rozpuštění sraženiny a poté mám jít na vyšetření krve na hematologické oddělení (dovyšetření příčiny). Chci se proto zeptat, co tyto testy zjišťují, zda se mám něčeho obávat, či zda je možné, že tromboza i přes preventivní užívání Clexane prostě vznikla jen kombinací faktorů jako je úraz nohy, fixace sádrou + užívání HA? A dále je možné v průběhu té tříměsíční léčby mírně sportovat (jízda na koni, aquaerobic)? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, občas se to stává, že tromboza vznikne i přes aplikaci preventivní dávky Clexane - viděla jsem několik statných mužů (velká váha přes 100kg), kterým dávka Clexane 0,4ml 1xdenně nestačila. Bývá to kombinace faktorů - sádra, dehydratace, kouření, antikoncepce, stres.... Na hematologii vám budou vyšetřovat sklon ke srážlivosti krve - genetika (cca 10% lidí má nějakou mutaci zvyšující riziko trombozy - nejčastěji Leidenská mutace. Budou vám odebírat asi 6 zkumavek (někde se odebírá méně, někde více - každé pracoviště má jiný seznam odběrů po tromboze). Odběry se většinou dělají měsíc po vysazení warfarinu. Sportovat s léky na ředění krve můžete s ohledem na to, abyste se nezranila - krvácení bude větší a delší!!!. Jediné, co je zakázané, je potápění s přístrojem a skákání s padákem. Při sportu noste dostatečné chrániče

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: