Trombóza po operaci křečových žil

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o názor. Mám 7 měsíců po operaci křečových žil klasickou metodou obě nohy. Vše proběhlo v pořádku, ale cca dva měsíce po operaci se mi zvětšilo pravé lýtko o 1 cm, trvá stále, nemění se. Dle lymfologické poradny se nejedná o otok. Byla jsem na několika ultrazvucích, nikdy tam nic nebylo, až nyní mám trombózu, právě v tom silnějším lýtku. Dle zprávy UZ: VTP v krátkém proxim úseku (v místě bolestivosti) v délce maximálně 8 cm se zobrazuje průtok pouze v jednom z kmenů, druhý kmen zeje bez průchodu, nekomprimovatelný. Dostala jsem Xarelto 15 mg 2xdenně 3 týdny, na další dva měsíce Xarelto 20 mg 1xdenně. Může se trombóza projevit až 7 měsíců po zákroku? Asi tři dny po operaci jsem se do lýtka silně uhodila, ale nic se nedělo. Je možné, že by se trombóza ukázala až nyní, po takové době nebo z čeho se udělala, když jsem nyní žádný úraz neměla a ultrazvuky mezitím byly v pořádku. Nosila jsem dlouho kompresní punčochy kvůli silnějšímu lýtku, bála jsem si je sundat, aby lýtko nebylo ještě silnější. Jen jsem je odložila, mám trombózu. Jaké jsou zkušenosti s lékem Xarelto, nemají vedlejší účinky, když se berou dlouhodobě? Bolí mě po nich hlava a oči, ale nemusí to s nimi souviset. Nikdy jsem neměla žádné problémy, může se trombóza vracet, když už ji jednou člověk má? Šla jsem na operaci křečových žil právě proto, abych se do budoucna podobným komplikacím vyhnula a ony přišly následkem operace. Děkuji Vám za Váš čas Hanka

Odpověď odborníka:

Lýtko širší o 1 cm není samo o sobě nic zvláštního, bylo by spíše s podivem, kdyby byly obě vaše končetiny zcela stejně silné. Z ultrazvuku neplyne, zda trombotizovaná žíla je ve zbytku povrchového systému nebo v hlubokém. Pokud k trombose došlo po provedené operaci, dá se předpokládat, že bez ní by byly obtíže větší. Úraz, který popisujete asi není příčinou stavu. Bolesti hlavy konsultujte s praktickým lékařem, včetně měření tlaku krve ap. Po dokončení léčby by měly být vaše žíly zase v pořádku a nejspíš bude potřeba pouze USG kontrola stavu.

MUDr. Robin Strnad
MUDr. Robin Strnad

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Chirurgická klinika Thomayerovy nemocnice, zástupce přednosty

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolest hlavy může způsobit i rýma!
Články: Bolest hlavy může způsobit i rýma!
70–80 % populace trpí...
Změkčení stolice přináší úlevu od bolesti
Články: Změkčení stolice přináší úlevu od bolesti
Pacienty s hemoroidy a...
Dítě, které neroste. Kvůli vrcholovému sportu
Články: Dítě, které neroste. Kvůli vrcholovému sportu
Rčení "Sportem ku zdraví...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jaterní cirhóza
Články: Jaterní cirhóza
Jaterní cirhóza je...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x