Úbytek váhy

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Už delší dobou trpím úbytkem váhy. Při své výšce 175 cm vážím 54 kilo, což se mi zdá málo, protože jsem vždy svojí váhu měla okolo 65 kil a cítím, že s váhou to v pořádku není. Mám modřiny i když jen sedím, jsem často unavená a náladová. Před třemi roky jsem začala brát antikoncepci, která mi upravila chuť k jídlu. Cítila jsem nevolnost a nechutenství. I přesto, že jím vše a mám pocit, že jím jako normální zdravý člověk váha šla postupně dolů. Nemohu se dostat z 54 kil, i když se snažím jíst víc. Navštívila jsem praktického lékaře, a vyšetření ultrazvukem. Břicho podle sona je v pořádku jen mám štítnou žlázu hrubší struktury a podle lékaře jsem měla menší zánět štítné žlázy. Z krve je štítná žláza v pořádku, nechybí mi minerály a i játra a metabolismus je zdravý. Jediné na co mi moje lékařka neudělala testy je celiakie, a já nevím zda by se o ni mohlo jednat a zda mám podstoupit testy na protilátky i když nemám tolik příznaků celiakie kromě úbytku váhy a časté plynatosti bez bolestí břicha. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Sepsala jste to správně, má to logiku. Já přemýšlím podobně, ale ten závěr mám jiný. Vaše představa céliakie je ohraničená, ostře ohraničená. Ale ono to tak není, naopak, jsou v tom hodně neostré přechody a je to individuální. Já tedy všem svým klientům doporučuju jíst "bezlepkově" stejně jako známý tenista Džokovič. Neexistuje totiž jistý test na odhalení céliakie, rozumějte v těch přechodných neostrých oblastech. není potřeba vyšetření, Prostě jezte bezlepkově alespoň půl roku. Ale ta problematika je složitější. Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz

MUDr. Jiří Holečko
MUDr. Jiří Holečko

Specializace: Celostní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: