Ursosan

Chtěla bych se Vás zeptat, zda dlouhodobé užívání léku Ursosan by mohlo způsobit překyselení žaludku (reflux). Užívám ho déle než 1 rok.Koncem roku 2013 mi byl odstraněn žlučník plný kamínků. Předcházelo tomu uvolnění 2 kamínků do žlučovodů a tedy ERCP. V roce 2014 se mi začaly objevovat stejné bolesti, které vedly ke zmíněným zákrokům. Začátkem roku 2015 mi opět bylo provedeno ERCP. Kamínky zjištěny nebyly, ale bylo mi řečeno, že tam mohlo být bahýnko a byl mi předepsán ursosan. Od té doby bolesti nemám, jaterní testy 1x za půl roku v normě. Pozoruji ale něco jako pálení žáhy. Stále mám pochyby o vhodnosti užívání tohoto léku. Předem děkuji za váš názor.

Odpověď odborníka:

Ursosan obsahuje přirozeně se vyskytující kyselinu, která má minimální toxicitu. Užívání Ursosanu může způsobit zvýšenou tvorbu žaludeční šťávy. Píšete, že Vám byl odstraněn žlučník. Terapie Ursosanem se doporučuje u zachovalé funkce žlučníku a doporučená délka léčení je 6-12 měsíců. Během té doby by mělo být 1-2x sonografické kontrolní vyšetření. Nedojde-li k rozpuštění kamínků ani po 12 měsících, je pokračování v léčbě neúčelné. Doporučuji konzultovat Vaše obtíže s lékařem, který Vám lék předepsal.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: