Užívání antidepresiv

Dobrý den od loňského května trpím chorobným strachem z rakoviny. Pořád se pozoruju, myslím na to,že mám rakovinu. Bojím se každého stroupku,který si strhnu nebo so objeví. Nebo cokoliv mě zabolí,hned mě napadnou myšlenky na rakovinu. Bojím se,že si ji tím přivolám. Už jsem zkoušela různé terapie jako je kineziologie,ale ta pomohla jen na chvilku. Ted chodím na terapii EDT,která nevím zda je vhodná na toto onemocnění a zda může mě zbavit tohoto strachu. A ještě jsme slyšela o terapii Behaviální kognitivní terapii. Tak jsem se chtěla zda tato terapie by mi pomohla se toho zbavit a co se na ní učí? Bojím se užívání antidepresiv,jelikož je mi 18 a bojím se,že bych se na nich stala závislá a nežádoucích účinků. Četla jsem u některých že můžou způsobit trombocytopenii je to pravda? nebo jak je to s těma nežádoucími účinky? A ty nežádoucí účinky když se dostaví tak ty první dny užívání a když ne,tak pak už se neobjeví? To závidí na těch prvních dnech užívání? A jak je to s řízením motorových vozidel? a To bych je brala do konce života nebo se postupně vysazují a po vysazení se toho chorobného stavu zbavím? Už si vážně nevím rady. Jeden pan doktor mi poradil vždy při úzkosti dýchat a že se tím vyléčím,ale vždy to odezní a po nějaké době to přijde zas. Hlavně když si zas něco strhnu. Prosím poradtě mi,co bych měla udělat. Už si vážně nevím rady,co by bylo nejlepší a zbavilo mě těch úzkostí. Jakou máte zkušenost s antidepresivi APO - FLUOXETINE 20 mg? Jaké jsou nežádoucí účinky a jestli jsou návyková. Napsal mi je psychiatr před časem, ale bojím se jich brát kvůli návykovosti a nežádoucím účinkům. Přečetla jsem si že může vzniknout i trombocytopenie..To mě nejvíc vyděsilo a co by se v tomto případě dělalo? A jaké jsou ještě ty nejznámnější nežádoucí účinky,které můžou být nejčastěji? A po čase by se teda vysazovali postupně..z toho mám taky obavy,že bych je brala už napořád. Předem děkuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě bych vám doporučovala zkusit KBT terapii, ta je na problémy vašeho typu velmi účinná. Vhodnost užívání antidepresiv by měl posoudit psychiatr. Já osobně mám u svých pacientů nejlepší zkušenost s kombinací antidepresiv a psychoterapie. Antidepresiva se užívají jen po tu dobu, co je to nutné, pak se postupně vysazují, takže je jistě nemusíte užívat celý život.

PhDr. Jana Müllerová
PhDr. Jana Müllerová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologická pomoc Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x