Užívání jodikalu při hypotyreóze

Dobrý den, prosím vás o radu:Hodnotu TSH mám 5,5, fT4 15,2, lékař mi žádnou léčbu nenavrhl. Se štítnou žlázou jsem nikdy problémy neměla, ani moje rodina. Je mi 39, mám 1 dítě, další neplánuji, jsem štíhlá, astenická. Mám tyto příznaky: zimomřivost, cholesterol 6,3, HDL 1,7, otoky kolem úst (někdy větší někdy menší) a někdy po probuzení i oteklá víčka, někdy arytmie, někdy bradykardie, někdy tachykardie, zhoršené zažívání - plynatost, říhání. Menstruaci mám cca 1x za 3 měsíce slabou nebo vůbec, žádné hormony neberu a nikdy jsem nebrala. Moje matka měla také dřívější menopauzu. Mohu svůj stav zlepšit užíváním Jodikalu - jedné tbl. denně (100 mikrogramů jódu)? Je v pořádku nezahájit léčbu a kontrola až za rok? Děkuji mockrát za odpověď. Ivana Novotná

Odpověď odborníka:

Dobrý den, já bych vzhledem k vašim obtížím malou dávku levothyroxinu nasadila, ale je to asi věcí názoru. Osobně se více řídím klinickými obtížemi, nežli čísly z laboratoře. Ale i ta čísla jsu spíše pro než proti. Jinak jodove tablety muzete zacít užívat...nic tím nezkazíte, pokud to nebudete přehánět. hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: