Užívání léků na kašel

Mám zatím běžné nachlazení - rýmu a kašel bez vysoké teploty. Koupila jsem si kapky do nosu a na zatím suchý kašel 3x denně Ditustat. Akorát, že v mezidobí jsem chtěla cucat Strepsils, jenže na Ditustatu je napsáno . nekombinovat s jinými léky na kašel. Jsou z tohoto pohledu tyto a podobné pastilky (Strepsils, Orofar) léčivo? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Ludmila

Odpověď odborníka:

Ditustat je antitusikum nekodeinového typu, a působí na dýchací cesty tak, že snižuje citlivost spouštěčů kašlacího reflexu (dalo by se laicky říct: "tlumí kašlací centrum"). To, že je nekodeinového typu znamená, že netlumí dechové centrum (kodein se z 20% metabolizuje na morfin, to vysvětluje pocit obluzení po užití kodeinu). Ditustat navíc dále obsahuje silice z anýzu a máty, které pomáhají vytvořit hlen (expektorační účinek), který po odkašlání čistí dýchací cesty. To je zdánlivě protichůdný efekt (vytváří hlen, který ale zůstává v dýchacích cestách), ale přípravek je vhodný pouze do momentu, kdy je kašel opravdu suchý. Doporučuji kombinovat s dostatkem tekutin, a po zahájení tvorby hlenu Ditustat vysadit a pokračovat v užívání léku na usnadnění odkašlávání ze skupiny expektorancií (např. Bromhexin, ACC, Jitrocelové kapky apod.), ve výjmečných případech při úporném nočním kašli ponechat před spaním pro klidnější spánek, ale nedoporučuje se právě z důvodu stagnace hlenu v dýchacích cestách.
Kombinovat s "cucacími" pastilkami klidně můžete, ty působí pouze lokálně (jako desinfekce, plus tlumí bolest lokálním znecitlivením). Hodně zdraví.

MUDr. Zuzana Kollárová
MUDr. Zuzana Kollárová

Specializace: Pracovní lékařství
Pracoviště: FN Královské Vinohrady, Klinika pracovního a cestovního lékařství, Ambulance pro nemoci z povolání

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: