Úzkost, svírání na hrudi, strach, iracionální pocity

Dobry den, v poslední době zazivam strasne často tezko popsatelne stavy, dalo by se to definovat jako uzkost, svirání na hrudi, strach (protom není ho mit z ceho...), proste naprosto iracionalni... jenze mi to zacalo dost komplikovat život, často brecim, jsem az skoro hystericka, zacala jsem byt zarliva (to je uplne iracionalni, jsme zasnoubeni, porad mi říká jak jsem krasna a jak me ma rad)... minule jsem během ustavičného place priteli rekla, ze bych se radsi zabila, ze nechci nic resit, ze je toho na me moc v tu chvili jsem si uvědomila, ze mam nejaky problém. Ja mam dost castu, na skolu a tak... jenze se mi nechce, citim se porad strasne unavene, dokazu prospat i 16hodin denne a stejne jsem porad jak prejeta kombajnem..Tlak mam 90/55 a puls 85 (odborne zmereny)... uzivam jen antikoncepci Cilest, jinak se s niim nelecim a jsem zdrava (i stitna zlaza a hormony - padaji mi strasne vlasy, tak jsem byla na vysetreni...tak me napadlo, jestli k tomu nemůže byt nejaka somaticka příčina?? Nebo je to je výplod mé chorobné hlavy a jestli ano, jak najdu nějakého psychologa? jsem studentka, takže nemam moznost si platit soukromého..

Odpověď odborníka:

Vážená a milá Lucinko, začnu odzadu: pokud nemáte možnost platit u psychologa, můžete se tam nechat odeslat od psychiatra. U toho bych stejně doporučoval s Vašimi problémy začít. S ním se pak můžete dohodnout, zda bude vhodnější farmakoterapie (=prášky) nebo psychoterapie (tu Vám může nabídnout také on). Jsem toho názoru, že nejvhodnější je kombinace obou postupů, zvlášť když už jste takhle vyčerpaná, jak to popisujete. K psychiatrovi lze zajít bez doporučení, my máme „bezprahový“ vstup. Asi bych na Vašem místě dlouho neotálel, zbytečně se trápíte, když je pomoc dostupná. Držím Vám palce a věřím, že se rozhodnete pomoc vyhledat rychle.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ultrazvuk břicha
Články: Ultrazvuk břicha
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
Čemu se říká „tenisový loket“?
Články: Čemu se říká „tenisový loket“?
Entezopatie je nedokrevnost...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: