Varikokéla?

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Zhruba před rokem jsem si všiml v oblasti nad levým varletem zvětšeniny, která tam dříve nebyla. Nějakou dobu jsem to ignoroval, pak jsem s tím šel k doktorovi, který však řekl, že to nic není. Tak jsem to zase nějakou dobu nechal být, teď už je to přes rok a pořád se to nelepší. Většinu času to nijak nebolí, občas (např. když zakašlu) cítím ale cca 10 cm nad šourkem nepříjemný tlak. Sám doktor mi řekl, že v oblasti šourku může docházet k nadprůměrnému hromadění krve vlivem gravitace a že to není třeba nijak zvlášť řešit. Varlata mi vyšetřil a měla by být v pořádku. Zde jsem se dočetl, že by mohlo jít o varikokélu, je to možné? Vypozoroval jsem, že když si lehnu na záda, případně dostanu tělo do pozice kdy mám pánev výše než hrudník, nateklé místo trochu splaskne (krev zřejmě vlivem gravitace opět odteče, je to i trochu cítit). Když se vyspím, po ránu vypadá místo takřka normálně, během dne však začne otékat víc a víc a k večeru se tam vytvoří už celkem velká a tvrdá boule. Dnes už je mnohem větší než před rokem. Je možné to nějak řešit? Nechci jen čekat, co z toho bude a spoléhat na to, že to jednou zmizí... Zatím to tak nevypadá. Předem děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Nechte si napsat doporučení k urologickému vyšetření nebo ať Vás praktik rovnou pošle na ultrazvuk šourku a třísel. Jedině tak se určí správná diagnóza. Jakýkoliv útvar, který je obsahem šourku se dá operačně řešit - může jít např. o cystu nebo vodní kýlu.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: