Vedlejší účinky doxyhexal

Dobrý den, před měsícem po nechráněném styku s partnerkou mě začala svědit/pálit močová trubice. Urolog zjistil ureaplasmu a staphylococcus. Nejdříve jsem bral asi týden Nolicin. Projevily se výrazné bolesti šlach. Lékař mi řekl ať lék vysadím, že týden by mohl na toho stafylokoka stačit. Svědění trvalo. Potom byl nasazen Doxyhexal 1tableta/den 20dnů. Oba léky jsem bral bez probiotik. Nikdo mi neřekl a já nevěděl, že je dobré je brát. Po týdnu svědění ustalo, další týden jsem se cítil mírně unaven ale v pořádku až posléze se pravidelně objevila několikrát denně bolest v okolí pupku. Zbývalo pár dnů, léky jsem dobral. Ke konci opět mírné pálení ve vyústění moč. trubice. Den po dobrání Doxyhexalu se objevilo svědění v okolí přirození, v okolí konečníku i hýždí, dále mírná bolest hlavy, únava, pálení očí, svědění pokožky porůznu na těle. Zjistil jsem že mám výrazně nafouklé břicho. Volal jsem na urologii a bylo mi řečeno ať si koupím Claritine a 3dny beru, že se jedná o alergii. Sám jsem si koupil probiotika APO-Lactobacillus 10+, vařil odvar z kůry lapacho a maté. Svědění po dvou dnech spíše narůstalo a cítil jsem příznaky jakoby chřipky + světlý povlak vzadu na jazyku. 3.den po těchto potížích jsem navštívil praktickou lékařku. Usoudila, že mám díky měsíci braní antibiotik narušenou mikrofloru a nefunguje správně metabolismus. Probiotika ,lapacho, maté schválila. Dál doporučila užívat řasu Chlorella Japan, a homeopatika thuya occidentalis a medorrhinum.Plus držet dietu na cukry, mléčné výrobky, těstoviny, bílé pečivo atd..min 3-6měsíců. Ještě kvůli streptokokovi u partnerky byl proveden výtěr v krku. Zároveň jsem se zastavil u urologa. Ten se divil proč taková změna dieta ve stravování? Je přesvědčen že otok břicha i další příznaky odezní a není třeba žádný zvláštní režim. Na kontrolní stěr a odběr moči mám přijít za týden. K tomu jsem se od kolegy v zaměstnání dověděl, že měl opakovaně (naposledy před 1.5 měsícem) candidozu. Urolog mu prý na ní dal krém Canesten či tak něco. Můj dotaz zní. Komu mám věřit urologovi nebo své praktické lékařce a jak se dál chovat? Mohl jsem onu candidozu/kandidozu dostat od něj např. po použití toalety a ta se projevit takto opožděně? Jakým způsobem by se candidoza dala diagnostikovat a co by to znamenalo pro mě a partnerku a okolí? Podle popisů projevů dostupných na internetu bych ji klidně mohl mít. Mohu tím při běžném kontaktu nakazit někoho dalšího? Pozná se při kontrolním stěru z moč. trubice a odběrem moči? Co prádlo mám ho vyvářet nebo dělat jiná zvláštní opatření? Je pravda 4.den od dobrání antibiotik ty problémy o poznání polevily i když stále občas něco svědí, pobolívá hlava, malátnost stále trvá trvá, ale je to lepší. Děkuji za Váš názor a radu!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, candida (může se objevit po antibiotické léčbě, šíří se i pohlavním stykem) se dá poznat ze stěru i moči. Vždy je třeba náležitého přeléčení obou (všech) partnerů, aby nedocházelo k ping-pong efektu. Při přetrvávání nadýmání by bylo vhodné příp. gastroenterologické vyšetření cestou praktické lékařky. Nedráždivá strava je vhodná.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: