Vliv léků na zvýšení kys.močové v krvi - orcal 10, prestarium combi, atoris 20

Dobrý den, ráda bych věděla, zda léky, které užívám, mohou mít vliv na zvýšení kys. močové v krvi. Léčím se na vys. tlak a cholesterol a užívám Orcal10, Prestarium Combi, Atoris20. V září jsem byla v nemocnici na kapačkách z důvodu bolestí v kyčlích, které se táhly až dolů ke kotníkům. Nepomohly injekce, takže jsem byla odeslána do nem. Kyčle mám v pořádku, ale prý je to od páteře. Dostala jsem 10 kapaček. Sice se mi ulevilo, ale nevymizely bolesti úplně ani po rehabilitacích. Měla jsem brát Tralgit 100 a keště k tomu Ibalgin 400. Protože jsou bolesti velmi obtěžující tak beru ještě Tragit 100 ráno jeden a večer jeden. Ibalgin k tomu již ne. Také jsem si všimla že mi otékají trochu kotníky a právě v tom kotníku byla i dost urputná bolest. Nyní mi zjistili v krvi cca 460 jednotek (??) kys.močové. Dotaz: mohou to způsobit léky, které beru a které jsem brala ještě než jsem se do nemocnice dostala? Sice jsem upozornila lékaře na pravidelné prohlídce na to, že mi nohy otékají, ale zrovna v tu dobu u něho oteklé nebyly. Bylo mi řečeno že prý od léků to určitě být nemůže. Já tomu moc nevěřím. Myslím, zda ledviny nějak neutrpěly tím asi dost velkým množstvím léků. Byla mi určena dieta, kde však není zakázána káva, ale dočetla jsem se na netu, že se káva rovněž nesmí. Paní doktorka mi ji ale nezakázala, i když jsem se na ni vysloveně ptala zda kávu mohu pít. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vaše problémy jsou komplexní, otoky nohou nejsou pravůvodní známkou zvýšené hladiny kyseliny močové, příčiny mohou být velmi různé /od srdečních, ledvinných, žilních po poruchy celkového metabolismu bílkovin a mnoho dalších/ - pokud by tyto otoky přetrvávaly nebo se nějak zhoršovaly, bylo by vhodné jejich dovyšetření, nejlépe na interním oddělení, vyšetření srdce a ledvin je prioritou. Pokud jde o dietu u dny /nemoc vyznašujícíse zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi), najdete ji poměrně dobrou a komplexní zde: http://www.fzv.cz/web/fzv-radi/diety/dna. Věřím, že káva může být při dietě dny mírně kontroverzní, ale pokud jí nevypijete denně litry, nemusela byste ji přísně vynechávat. Spíše jde asi o to, že větší množství kávy dehydratuje a tím zhuštuje tělesné tekutiny, a tím nepřímo zvyšuje i hladinu kyseliny močové v krvi. Malé množství kávy (1 šálek) proto určitě nějak výrazně neškodí. Dobré informace o nemoci můžete načerpat také na jednom z našich severů, kde jsou informace vždy lékařsky podložené: http://www.ulekare.cz/clanek/dna-1064?search=dna&from=0. Měly by se vysadit léky, které zvyšují koncentraci kyseliny močové (diuretika) a nebo léky na léčbu rakoviny, ale ani jeden z vámi užívaných léků to není. Soustředte se proto na dietu, snížení tělesné hmotnosti (to pomáhá až zázračně), hodně pijte a určitě se hladina kyseliny močové ve vaší krvi sníží, popř.potom můžete dostat od lékaře léky, které dobře tuto hladinu snižují - uvědomte si ale, prosím, že základem je OPRAVDU DIETA a SNIZENI TELESNE HMOTNOSTI. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: