Výhrez meziobratlové ploténky

Pane doktore mám na vás dotaz ohledně mého zdravotního stavů . Po nesnesitelných bolestí které vedly k neschopnosti se vůbec pohnout na lůžku či stát z postele a nespavosti bolestí a možnosti se narovnat a ujít pár metrů sem byla hospitalizovaná na týden na kapačkách a poté po zhruba 40% zlepšení objednána na magnetickou rezonanci ta dopadla následovně : Stigmatizovaná páteř se sinistroskoliosou,četnějšími nepravidelnostmi disků,užší páteřní kanál. Počínající degenerace ploténky L4/5 s mediolaterální hernií disku vlevo. Disky nepravidelné, s četnějšími nerovnostmi krycích ploch. Ploténky L4/5 je mírně snížená,nižšího signálu, prominuje široce intraspinálně ,zasahuje cca 6mm mediolaterálně doleva,zužuje páteřní kanál asi na 4mm a komprimuje durální vak. S tímhle výsledkem sem šla na neurologii a tam mě paní doktorka napsala na 9 dní léky Medrol:( kortikoidy) a poslala na konzultaci s neurochirurgem u něho výsledek dopadl následovně : Obj : laseq. l.sin.5O st., l .dx kontralaseq. bez poruch perianogenet.ff. bez oslab. DF a PF bilant. Thomayer + 20 cm,chuzi na spicce a pate svede bilant. sinistroskoliosis LSp. MIR nález DDD L4/5 s protruzi do pat.kanalu a stenozou v dane urovni praec. l.sin., na sagit.skenech foramina volné Schmorlovy uzly Thlp. Skolios LSp. Vzhledem ke věku pacientky by sme se spíše přikláněly ke konzervativní léčbě , avsak vzhledem ke klinickému nálézu a MRI nálezu by byla indikována op.HEP l4/5 l. sin. s mikrodisekci. Pacientka jest zváži rehabilitace a PRT léčbu. Dle klinického vyvoje se pacientka rozhodne pro/proti operaci. Diagnozi onemocnění lumbálních a j.meziobratl.plotének s myelopatií. Tohle sem měla ve zprávě od pana doktora . A proto bych se vás chtěla zeptat jelikož mi je pouze 18 let nechci na operace tak nwm jak se se rozhodnout správně a jestli skusit intenzivně cvičit a rehabilitace s PRT lečbou a nebo trěba skusit Dornovu či Mckenzie metodu. Dle mě se můj stav zlepšíl ale po delší chuzi pocituji bolest a nemohu se opet na chvily narovnat ale po odpočinku je to zas dobré i brnění nohou se mi zdá lepší . Proto vás prosím o vaše zhodnocení a doporučení co se sebou . Dle mě se stav o mnoho zlepší spát a chodit mužu bez problemu jen občasné brnění a při delší chůzi boolest . Sem studen a do školy bych zatím opravdu neušla. Tak prosím o váš nazor na mojí a poradit při dálší léčbě děkuji za odpověd přeji pěkný den :)

Odpověď odborníka:

Nejdůležitější z Vašich informací je to, že se cítíte lépe a potíže sice pomalu, ale ustupují. Popsaný nález na páteři sice není ideální, nicméně nejdůležitější je Váš stav. Rehabilitace je zcela na místě. Zejména, když neurologický nález je normální a prokázal dráždění nervového kořene, ne jeho postižení stran citlivosti nebo hybnosti dolních končetin. U řady pacientů s jasným výhřezem ploténky na počátečních grafických vyšetřeních dojde k úpravě i bez operace. Zvlášť u mladších nemocných. Zkuste získat informace o rehabilitačních ambulancích nebo fyzioterapeutech ve Vašem okolí. Nevím, která z metod rehabilitace je nejlepší. Z českých rehabilitačních škol se zdá, že nejlepší výsledky mají ti, které školil prof. Kolář (FN Motol-Praha). Operační výkon bych u Vás volil až tehdy, když se začne přes veškerou tzv. konzervativní léčbu Váš stav zhoršovat.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: