Vyhrez meziobratlove plotenky l5/s/1

MDobry den v cervnu 2017 jsem prodelala operaci dle Caspera nahrada plotenekC5/6,C6/7 operace se podarila ale jiz v srpnu me zacali bolesto leve hyzde vystrelujici do stehna a lytka a obcasne brnění DK postupne i svalova slabost. V zari analg.infuze bez efektu nasledne galvanizace a MT trupoveho svalstva take. VysledekMR-L5-S1osteochondroza plot.cirkularni protruze akcentovana dorzalne a paramed.vlevo dale preforaminalne a lehce foraminalne jako hernie s presahem 7mm.tlak na lateralni reces a koren S1sin.kontakt s korenem L5 sin. Nyni jsem mela infuze Solu medrol125 a analg.infuze bolest se lehce zmirnila ale neustoupila. V prosinci mam termin jiz druhe operace a navim zda na ni jit nebo jeste zkouset konzervativni lecbu.Dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Ivano. Indikovat správně operační výkon na ploténce je velmi složité, pokaždé jiné a vyžaduje lékařské " umění", Osobně k tomu musím mít vlastní vyšetření neurologického nálezi, nálezu na páteři a pohybovém aprátu a vidět snímky. Výkon se provádí jako záchrana, nebo ochrana před dalšímn poškozováním nervových struktur- míšních kořenů ev míchy, proto má léčbu a indikaci provádět ošetřující neurolog. Neurochirurg přistupuje v závěru po indikaci k operaci jako ten kdo plánuje již jen nejlepší techniku operačního výkonu. Operací se nemá slibovat, že pacient bude trvale zbaven od bolesti. Změny na zobrazovacích vyšetření páteře mohou mít také jen zdánlivě hlavní příčinou sovislost s potížemi pacienta. Ze všech těchto důvodů, vždy pokud to lze, preferuji osobně spíše konzervativní postup. Jistě je jen menšina zjištěných výhřezů j vhodná k operaci. Popsané změny na MR Lpáteře mi nepřipadají příliš významné a zatím bych jistě doporučil ještě konzervativní postup. Klid. analgetika, nepřetěžovat páteř, jemně trakce, ev kořenový obstřik atd. Vaše operace na krční páteři, která byla patrně provedena k ochraně krčního nervového kořenu a míchy vyhřezlou ploténkou a asi i výrůstkem vede ale ke změně pohyblivosti tohoto důležitého úseku a v důsledku toho se mohou objevovat tzv funkční změny podél páteře až dolů na bedrokžížovou oblast, které se také na nynějších potížích mohou podílet. Tyto změny se odstraňují vhodnou rehabilitací, nejlépe vedou lékařem, který ovládá tzv myoskeletární medicínu a blokády a funkční změny vyšetřuje a odstraňuje. Nejlépe neurolog, který zároveň tyto techniky provozuje. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: