Výhřez plotének v téhotenství - porod

Dobrý den, zhruba před rokem jsem měla na magnetické rezonanci takovýto nález: V L3/L4 protruse až sublig.herniace mediálně - paramediálně vpravo. V L4/L5 sublig.herniace paramediálně vpravo. Posuny disků imprimují vak plen 7 mm sagit.. Nález výraznější v L4/L5, kde i laterální stenosa kanálu zesílenými žlutými vazy. malá protruse v l/S1, L2/3, drobné prominence v Th10/11-L1/2. U L4/5 uvedeno: tísnění odstupů kořenů L5 v laterálních recesech více vrpavo i při spolupodílu zesílených žlutých vazů. Foramina kořenů L4 jsou vcelku volná. Zhruba v červnu loňského roku jsem pociťovala mravenčení až do chodidla a prstů na pravé noze a stálou bolest v bederní oblasti, výrazná bolest v kyčli. Byla mi nabídnuta operace do 14 dnů. Ovšem okamžitě jsem začala dodržovat "opatření" a můj stav se výrazně zlepšil a operace se odložila. Přes léto jsem chodila na masáže (nikdo mi totiž neřekl, jak předcházet bolestem a obtížím - s výjimkou klidového režimu) a ulevilo se mi opravdu hodně - v podstatě jsem si připadala zcela zdravá:-) Na podzim jsem otěhotněla a nyní jsem ve 21.týdnu těhotenství. Prosím Vás o Váš názor ohledně porodu. Ošetřující neurochirurg nebyl z mého těhotenství nadšený, "straší" mě stále ochrnutím končetiny již před porodem. Řekl, že pokud budu bez obtíží, můžu rodit normálně. Totéž mi řekl gynekolog. Bohužel bolesti zad se mi již stupňují, mám opět bolest v kyčli a velmi se bojím - především toho, že se při porodu může něco pohnout a záda by tak byla v ještě horším stavu.. Samozřejmě jsem hledala zkušenosti jiných maminek a téměř 90% jich s vyhřezlou ploténkou rodí císařským řezem. U těch, které rodily normálně se většinou objevily velké obtíže, případně ochrnutí nohy cca měsíc po porodu. Budu Vám vděčná za Váš názor. Moc Vám děkuji za Váš čas, strávený nad mým dotazem. m.

Odpověď odborníka:

Pokud rodit přírozenou cestou nebo císařským řezem, to se musí vyjádřit a stanovit porodník. Při porodu přírozenou cestou by nemělo dojít k žádnému posunu nebo zhoršení v poloze plotének nebo v degenerativních změnách. Samozřejmě existují výjimky, ale v naprosté převaze rodí ženy s nálezy na pateři zcela normálně. Myslím, že pokud budete rodit v porodnici s dobrou přípravou mělo by vše proběhnout normálně. Spolupráce s ortopedem nebo neurologem je na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co je to hydrokéla?
Články: Co je to hydrokéla?
Hydrokéla je označení pro...
Pseudoefedrin – cukr i bič
Články: Pseudoefedrin – cukr i bič
Každý lék může být za...
S pokročilou osteoporózou si nemusíte už ani zavázat tkaničky
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Krevní obraz
Články: Krevní obraz
Krevní obraz je laboratorní...
Zázračnou pěnou proti křečovým žilám
Články: Zázračnou pěnou proti křečovým žilám
Pěnová sklerotizace...
Komplikace pásového oparu: vyrážkou nic nekončí
Články: Komplikace pásového oparu: vyrážkou nic nekončí
Pásový opar je nepříjemné...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x